Arden Asset Management uruchamia nowy fundusz inwestycyjny o wartości 700 mln USD zapewniający dostęp do zarządzania funduszami hedgingowymi z płynnością dzienną

17.12.2012, 15:10aktualizacja: 17.12.2012, 15:10

Fundusz ten stanowi kamień milowy w zakresie rozwijania możliwości inwestycyjnych odnośnie aktywów emerytalnych i uzupełnienia obecną ofertę skierowaną do klientów instytucjonalnych.

NEW YORK - (BUSINESS WIRE) - Arden Asset Management LLC ("Arden") - firma przodująca w dziedzinie niezależnego i alternatywnego zarządzania aktywami, która obecnie zarządza środkami o wartości 7,5 mld USD - ogłosiła uruchomienie otwartego funduszu inwestycyjnego o wartości aktywów przekraczającej 700 mln USD na stan z 17 grudnia 2012 r. Celem Funduszu Arden Alternative Strategies Fund (symbol giełdowy: ARDNX), który oferuje inwestorom dostęp do profesjonalnie zarządzanych strategii dotyczących funduszy hedgingowych, jest wzrost wartości kapitału. Aby osiągnąć to założenie, w ramach funduszu podejmowane są działania mające na celu osiągnięcie stosunkowo niskiej korelacji względem głównych rynków akcji oraz rynków podmiotów o stałym dochodzie na bazie płynności dziennej.

Fundusz stanowi uzupełnienie głównej działalności Arden, dostarczając dopasowanych do potrzeb klienta rozwiązań odnośnie funduszy hedgingowych, rachunków zarządzanych, instrumentów mieszanych oraz innych instrumentów dla światowych klientów instytucjonalnych oraz klientów funduszu emerytalnego.

Averell H. Mortimer, prezes i dyrektor generalny firmy, powiedział: "Z uwagi na to, że ludzie na świecie żyją coraz dłużej i sprawują większą kontrolę nad swoimi finansami, można zaobserwować rosnącą potrzebę dostępu do alternatywnych produktów inwestycyjnych, szczególnie w obszarze programów o zdefiniowanych składkach. Cieszymy się, że możemy zaoferować zróżnicowane, alternatywne strategie inwestycyjne poprzez nasz innowacyjny produkt oparty na płynności dziennej. Dostarczanie większego wyboru i dostępu z pewnością jest tendencją, która utrzyma się w przyszłości, a my wierzymy, że nasz program jest doskonałym sposobem na dywersyfikację oferty, jak również stanowi kamień milowy w dziedzinie rozszerzenia możliwości inwestycyjnych aktywów emerytalnych. Uważamy, że fundusz ten stanowi dużą zmianę na rynku".

"Jesteśmy szczególnie zadowoleni z wysokiej jakości usług świadczonych przez osoby zarządzające aktywami w programie, jak również z ich zrozumienia znaczenia tej szansy, będącej sposobem na uczestnictwo w długoterminowym wzroście indywidualnie zarządzanych aktywów emerytalnych" - powiedział Henry P. Davis, dyrektor zarządzający, który kierował zespołem Arden w ramach inicjatywy związanej z funduszem wzajemnym.

Arden Asset Management LLC, założona w 1993 roku, jest wiodącą na świecie firmą zarządzającą aktywami alternatywnymi, posiadającą oddziały w Nowym Jorku i Londynie. Arden jest doradcą inwestycyjnym zarejestrowanym przez Amerykańską Komisję Papierów Wartościowych i Giełd (SEC), a stowarzyszona z nią spółka Arden Asset Management (Wielka Brytania) Ltd. jest autoryzowana i regulowana przez brytyjski Urząd Regulacji Usług Finansowych (ang. Financial Services Authority, FSA). Instytucjonalni i indywidualni inwestorzy spółki Arden to m.in. klienci podlegający i niepodlegający opodatkowaniu z USA, Kanady, Ameryki Południowej, Wielkiej Brytanii, Europy, Australii, Japonii i pozostałych krajów Azji.

Fundusz może w dowolnym czasie dokonywać zmiany alokacji aktywów między członkami zarządu i/lub strategiami. Ponadto doradca, w imieniu Funduszu, może zadecydować o niezatrudnianiu żadnego bądź jednego z wyżej wspomnianych członków zarządu, a także o niewdrażaniu żadnej lub jednej z wyżej wspomnianych strategii; może również zadecydować o dodaniu nowych członków zarządu czy nowych strategii. W związku z tym, wyżej wymienieni zapowiedziani członkowie zarządu zostali przedstawieni jedynie w charakterze ilustracyjnym i nie należy ich traktować jako spodziewanych bądź aktualnych elementów oferty Funduszu (oraz jego zarządu), która w każdym momencie może ulec zmianom.

*Fundusz jest rozdzielany przez spółkę Arden Securities LLC. Przed rozpoczęciem inwestycji, inwestorzy powinni uważnie rozważyć cele inwestycyjne, ryzyka, opłaty i wydatki związane z Funduszem. Aby otrzymać broszurę informacyjną, zawierającą te oraz inne ważne informacje, należy dzwonić pod numer tel. 866-773-7145 lub wejść na stronę: http://www.ardenfunds.com w celu obejrzenia lub pobrania broszury informacyjnej on-line. Przed zainwestowaniem zaleca się uważne przeczytanie broszury.

Inwestycje Funduszu są podatne na różne ryzyka, które powodują, że wartość aktywów netto Funduszu waha się. W związku z tym, wartość inwestycji w Fundusz może zmniejszyć się i można ponieść straty pieniężne. Rzeczywiste narażenie na ryzyko poniesione przez Fundusz w swoim programie inwestycyjnym będzie się zmieniać przez pewien czas w zależności od różnorodnych czynników, m.in. od decyzji doradcy dotyczących alokacji. Wiele strategii Funduszu wiąże się z "hipotetycznymi" programami inwestycyjnymi. Będąc inwestorem w Fundusz, można więc być narażonym na większe ryzyko straty niż będąc inwestorem w innych, bardziej tradycyjnych funduszach wzajemnych. Ponadto, nie ma pewności, że doradcy lub asystentowi doradcy uda się zrealizować cele Funduszu. Będąc inwestorem w Fundusz, trzeba liczyć się z różnymi formami ryzyka - należy przeczytać prospekt w celu zapoznania się ze informacjami na temat ryzyka, na które narażony jest Fundusz.

W przypadku inwestowania w Fundusz, wartość udziałów w Funduszu może spaść, istnieje również ryzyko strat pieniężnych.

Rejestracja w amerykańskiej Komisji Papierów Wartościowych i Giełd (SEC) nie jest równoznaczna ze zgodą ze strony tej Komisji, ani też nie oznacza, że rejestrujący osiągnął określony poziom umiejętności czy praktyki.

KONTAKT:

Sard Verbinnen & Co