Zdrowie i styl życia

Szkockie Konsorcjum Medyczne zatwierdza lek TARGAXAN(R) 550 (rifaksymin-?) jako opłacalny nowy sposób leczenia w stanach zagrożenia życia w związku z chorobami wątroby

09.09.2013, 19:03aktualizacja: 09.09.2013, 19:03

LONDYN, 9 września 2013 r. /PRNewswire/ - Firma farmaceutyczna Norgine ogłosiła dziś dopuszczenie przez Szkockie Konsorcjum Medyczne (Scottish Medicines Consortium, SMC) leku TARGAXAN(R) 550 (rifaximin-?)(I) do użytku w ramach szkockiej służby zdrowia (NHS Scotland). Lek wykorzystywany będzie w celu ograniczenia nawrotów jawnej encefalopatii wątrobowej u pacjentów w wieku od 18 lat wzwyż.(II)

(Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20130829/633895-a)

Jest to już drugi przypadek dopuszczenia do użytku przez organ odpowiedzialny za ocenę technologii medycznych (HTA, health technology assessment). W maju br. australijski Komitet Doradztwa Korzyści Farmaceutycznych (Pharmaceutical Benefits Advisory Committee, PBAC) zalecił rejestrację rifaksyminy, argumentując to dużym zapotrzebowaniem klinicznym, zwiększonymi korzyściami natury medycznej w porównaniu do obecnych metod leczenia oraz zadowalającą opłacalnością.(III)

OPINIA: po przedłożeniu całości dokumentacji

rifaksyminę (Targaxan(R)) dopuszczono do użytku w ramach NHS Scotland.

Wskazania podlegające ocenie: ograniczenie nawrotów jawnej encefalopatii wątrobowej (hepatic encephalopathy, HE) u pacjentów od 18 roku życia.

W trwającym 6 miesięcy randomizowanym badaniu przeprowadzonym metodą podwójnie ślepej próby wyniki rifaksyminy były lepsze od placebo w pierwszym okresie czasu do pierwszego przełomowego epizodu jawnej encefalopatii wątrobowej.

Profesor Peter Hayes z Instytutu Hepatologii na Uniwersytecie w Edynburgu i pracownik oddziału transplantologii wątroby powiedział: "Możliwość stosowania TARGAXAN(R) 550 w Szkocji jest niezwykle istotna, gdyż na przestrzeni ostatniego dziesięciolecia zachorowalność na choroby wątroby wzrosła(IV), w związku z czym obserwujemy również znaczny wzrost zachorowań na encefalopatię wątrobową. W 2012 roku w Szkocji u prawie 5 000 osób zdiagnozowano przewlekłą chorobę wątroby,(V) która może przejść w marskość wątroby, w którym to przypadku u 80% pacjentów istnieje zagrożenie wystąpienia w przyszłości encefalopatii wątrobowej."(VI),(VII)

Pełny tekst komunikatu prasowego i wymienionych źródeł dostępny jest na stronie: http://www.norgine.com.

(I) Opinia Szkockiej Agencji Oceny Technologii Medycznych: rifaksymina (Targaxan) Wrzesień 2013. http://www.scottishmedicines.org.uk/SMC_Advice/

(II) TARGAXAN 550 SmPC. http://www.medicines.org.uk/emc/

(III) Decyzja Australijskiej Agencji Oceny Technologii Medycznych. Kwiecień 2013. http://www.pbs.gov.au/info/industry/listing/elements/pbac-meetings/pbac-outcomes/2013-04/positive-recommendations

(IV) A Time to Act: Improving Liver Health and Outcomes in Liver Disease. (Czas podjąć działania: poprawa stanu zdrowia wątroby oraz wyników leczenia w przypadku jej chorób) 1004_National Liver Plan2009.pdf

(V) Scottish Public Health Observatory (Szkocka agencja prowadząca badania w zakresie zdrowia publicznego): Chronic liver disease: morbidity (Przewlekła choroba wątroby: zachorowalność) [dostęp: 12 sierpnia 2013 r.]; dostępne pod adresem: http://www.scotpho.org.uk/health-wellbeing-and-disease/chronic-liver-disease/data/morbidity

(VI) Gitlin N, Lewis DC, Hinkley L. The diagnosis and prevalence of subclinical hepatic encephalopathy in apparently healthy, ambulant, non-shunted patients with cirrhosis. (Diagnozowanie oraz występowanie minimalnej [subklinicznej] encefalopatii wątrobowej u pozornie zdrowych ambulatoryjnych pacjentów z marskością wątroby przed zabiegiem zespolenia wewnątrzwątrobowego). J Hepatol. 1986;3(1):75-82.

(VII) Das A, Dhiman RK, Saraswat VA, Verma M, Naik SR. Prevalence and natural history of subclinical hepatic encephalopathy in cirrhosis. (Występowanie i naturalny przebieg minimalnej encefalopatii wątroby u pacjentów z marskością wątroby). J Gastroenterol Hepatol. Maj 2001;16(5):531-5

Źródło: Norgine ltd

Kontakt dla mediów: