Zdrowie i styl życia

Corey Harris, Son Of Dave i Waglewski Fisz Emade - gwiazdami Festiwalu Bluesroads

05.05.2014, 10:47aktualizacja: 05.05.2014, 10:47

Nikt nie wie, kiedy minął ten czas, ale w tym roku czeka nas już piąta - jubileuszowa - edycja organizowanego przez Fundację Studentów i Absolwentów Uniwersytetu Jagiellońskiego Bratniak, Samorząd Studentów Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz Konsulat Generalny Stanów Zjednoczonych, Studenckiego Festiwalu Muzyki Bluesowej Bluesroads w Krakowie! Tym razem blues przejmie władzę nad miastem między 8 a 11 maja 2014 roku. Patronat nad Festiwalem objął w tym roku Wojciech Waglewski.

Najważniejszym wydarzeniem tegorocznej edycji będzie koncert plenerowy przed klubem Żaczek, który odbędzie się 9 maja z okazji Jubileuszu 650-lecia Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz piątej edycji Festiwalu Bluesroads. "Koncert plenerowy podsumowuje to wszystko, co prezentujemy od pierwszej edycji - mówi Bartosz Stawiarz, dyrektor festiwalu. - Będzie korzenny blues Corey'a Harrisa, jednej z największych gwiazd światowego bluesa, którego muzycznej podróży Martin Scorsese poświecił jeden z odcinków swojej serii The Blues. Wystąpi także projekt Waglewski Fisz Emade, którego muzyka oscyluje na pograniczu bluesa, folku i rocka. Nie zabraknie także ukłonu w stronę krakowskiego środowiska muzycznego. W repertuarze stworzonym specjalnie na tę okazje zaprezentuje się Bluesroads Band, złożony z krakowskich muzyków bluesowych młodego pokolenia oraz zaproszonych gości: Pawła Ostafila i Natalii Przybysz".

10 maja na scenie klubu Żaczek ponownie posłuchamy Natalii Przybysz, tym razem podczas koncertu zespołu Shy Albatros. Będzie to polska premiera bluesowo-folkowego projektu Natalii i Raphaela Rogińskiego. Tego dnia wystąpi także wybitny przedstawiciel bluesa XXI wieku, Kanadyjczyk Son of Dave. Ostatniego dnia Festiwalu, 11 maja odbędzie się koncert premierowy debiutanckiej płyty Kraków Street Band. Wstęp na wszystkie wydarzenia festiwalowe jest bezpłatny.

Edukacyjny charakter jest od lat wizytówką Festiwalu. W tym roku będzie można wziąć udział w trzydniowych warsztatach instrumentalno-wokalnych (zapisy poprzez stronę Festiwalu), warsztatach tanecznych, prelekcjach o historii bluesa, bluesotece oraz akcji bluesowy tramwaj. Warto odwiedzić także wystawę zdjęć ze zbiorów Biblioteki Kongresu USA zatytułowaną "Walking The Bluesroads: Ex-slave".

Podczas tegorocznej edycji organizatorzy uczczą pamięć zmarłego w zeszłym roku wybitnego, polskiego gitarzysty oraz wieloletniego patrona Festiwalu, Jarosława Śmietany. Odbędzie się Msza Święta w jego intencji oraz wystawa zdjęć zatytułowana "Jarek Śmietana Blues".

Nie zabraknie także Przeglądu Zespołów odbywającego się pod hasłem "Zwycięzca bierze wszystko!". Laureat Grand Prix, wybrany przez Jury, otrzyma cały pakiet nagród. Będą nimi m.in. trasa koncertowa z HPG PromotionGroup, nagranie EP-ki w Studiu Nonagram oraz wydanie 500 egzemplarzy płyty przez firmę Mediapixel. Zgłoszenia można przesyłać do 24 kwietnia!

Szczegółowy program znajdziecie na: http://www.bluesroads.pl

Spot Festiwalu: http://www.youtube.com/watch?v=XSpwlZ_WPck

Wydarzenia na Fanpage Festiwalu: http://www.facebook.com/events/1470433379840970/

Pliki graficzne dostępne pod adresem:

KONTAKT:

Bartosz Stawiarz

tel. kom. +48 665 645 248

e-mail: bartosz.stawiarz@gmail.com

Źródło informacji: Fundacja Studentów i Absolwentów UJ "Bratniak"

Data publikacji 05.05.2014, 10:47
Źródło informacji PAP