Zdrowie i styl życia

Nowa zintegrowana platforma opieki zdrowotnej Air Solutions do leczenia zaburzeń oddychania podczas snu od ResMed

11.08.2014, 13:02aktualizacja: 11.08.2014, 13:02

Platforma pozwala maksymalnie wykorzystać potęgę informacji, od diagnostyki po zaangażowanie ze strony pacjenta, z korzyścią dla wszystkich stron.

SAN DIEGO, 11 sierpnia 2014 /PRNewswire/ - Firma ResMed (NYSE: RMD) zaprezentowała dziś nowe, przyszłościowe rozwiązanie w zakresie leczenia zaburzeń oddechowych w trakcie snu pod nazwą Air Solutions, przeznaczone do zastosowań na wszystkich etapach leczenia. Platforma Air Solutions obejmuje elementy bazujące na zestawach danych, służące diagnostyce i leczeniu, a także zapewnianiu przestrzegania zaleceń oraz zaangażowania ze strony pacjenta.

Zdjęcie- http://photos.prnewswire.com/prnh/20140808/134903

Zdjęcie - http://photos.prnewswire.com/prnh/20140808/134936

Logo - http://photos.prnewswire.com/prnh/20140310/LA79234LOGO-a

Spółka ResMed, znana z innowacyjnych rozwiązań w leczeniu zaburzeń oddychania w czasie snu (ang. Sleep-Disordered Breathing; SDB), jest jednym z pionierów w branży. Jej nagradzane wieloma nagrodami produkty, opracowywane z myślą o pacjentach, przyczyniają się do znaczącego wzrostu poziomu akceptacji i stosowania się pacjentów do terapii w leczeniu SDB.

Wzrost skuteczności i wydajności leczenia SDB dzięki podejściu holistycznemu

"Dzięki Air Solutions tworzymy nową jakość w opiece nad pacjentami - mówi Don Darkin, prezes jednostki ResMed ds. zaburzeń oddychania w trakcie snu. - Wraz z wprowadzeniem kolejnych elementów Air Solutions, podkreślana jest nasza wyjątkowa skuteczność i dbałość o komfort pacjenta, które od zawsze były naszym znakiem rozpoznawczym. Zależność ta jest dodatkowo akcentowana dzięki użyciu przełomowej technologii pozwalającej świadczeniodawcom skrócić dystans do pacjenta".

Air Solutions obejmuje elementy, które razem tworzą kompleksową specjalistyczną platformę ukierunkowaną bezpośrednio na poszczególne problematyczne punkty w leczeniu SDB, począwszy od lekarzy, przez tzw. pracownie snu i dostawców sprzętu medycznego do zastosowań domowych, a skończywszy na samych pacjentach. Według Darkina, takie holistyczne podejście pozwala poprawić skuteczność i wydajność leczenia poprzez bieżące informowanie specjalistów i utrzymywanie zaangażowania pacjentów. Platforma Air Solutions obejmuje:

ApneaLink™ Air: kompaktowe i podręczne urządzenie firmy ResMed do domowej kontroli snu, zintegrowane z oprogramowaniem AirView (zob. niżej), pozwalające pracowniom snu skutecznie nadzorować każdy etap procesu diagnostycznego oraz udostępniać uzyskane dane odpowiednim grupom odbiorców.

AirSense™ 10 Series: nowa linia urządzeń od ResMed o nazwie AirSense 10 przeznaczona do ciągłego automatycznego utrzymywania stałego dodatniego ciśnienia w drogach oddechowych (CPAP i APAP), bazująca na zaawansowanych funkcjach wymiany danych i komunikacji. Pozwala na usprawnienie procesu konfiguracji oraz nadzorowanie i kontrolowanie zgodności z zaleceniami. Nowa linia urządzeń jest ponadto łatwa i intuicyjna w użyciu oraz zajmuje mniej miejsca przy łóżku.

AirCurve™ 10 Series: obejmuje szereg dwupoziomowych urządzeń przystosowanych do różnego rodzaju warunków i potrzeb pacjenta. Przeznaczona dla pacjentów wymagających dodatkowego ciśnienia przy oddychaniu oraz oferująca urządzenie typu ASV (ang. adaptive servo-ventillation - powietrze jest wtłaczane pod dodatnim ciśnieniem jedynie w czasie bezdechu lub hipowentylacji centralnej) dla pacjentów, u których występuje tzw. oddech Cheyne'a-Stokesa, oraz tych wymagających adaptywnego wsparcia oddechowego.

AirFit™ Masks: zaprezentowane wcześniej tego roku maski AirFit znane są z łatwego dopasowania i wyjątkowego komfortu. Nowa linia masek AirFit obejmuje obecnie najczęściej wybierane przez nowych klientów poduszeczki nosowe AirFit P10, maskę AirFit F10 na całą twarz oraz maskę AirFit N10 na nos.

AirView™ Monitoring and Compliance Management System: przy stosowaniu z innymi urządzeniami Air Solutions, oprogramowanie AirView znacząco usprawnia proces prowadzenia leczenia, oferując pomoc m.in. w rozwiązywaniu problemów i wykrywaniu usterek. AirView umożliwia udostępnianie danych na żądanie już godzinę po zakończeniu danej sesji terapeutycznej.

myAir Patient Engagement Application and Software: zmotywowani pacjenci chętniej współpracują, w związku z czym myAir pomaga im zrozumieć dane dotyczące ich snu. Informacje prezentowane są na specjalnych panelach, wraz z wiadomościami motywacyjnymi i wskazówkami.

Maski ApneaLink Air oraz AirFit dostępne są już w Stanach Zjednoczonych i na wybranych rynkach zagranicznych. Premiera AirSense 10 oraz AirView w Stanach Zjednoczonych i Australii odbędzie się 18 sierpnia, a na innych rynkach w późniejszym okresie tego roku. AirCurve 10 Series i myAir także zostaną wprowadzone do sprzedaży jeszcze tego roku.

ResMed

ResMed zmienia standard życia pacjentów opracowując, produkując i sprzedając sprzęt medyczny do diagnozowania, leczenia i kontrolowania zaburzeń oddychania podczas snu, przewlekłej obturacyjnej choroby płuc i innych chorób przewlekłych. Opracowujemy innowacyjne produkty i rozwiązania przeznaczone do poprawy stanu zdrowia i jakości życia osób dotkniętych tymi chorobami, a także pracujemy w kierunku wzrostu świadomości odnośnie potencjalnie poważnych skutków zdrowotnych nieleczonych problemów z oddychaniem w trakcie snu. Więcej informacji o ResMed dostępnych jest pod adresem: www.resmed.com.

Źródło: ResMed Inc.

KONTAKT:

Dla mediów

Gretchen Griswold

Dyrektor ds. międzynarodowej komunikacji spółki

tel. +1-858-836-6789

e-mail: news@ResMed.com

Dla inwestorów

Agnes Lee

Starszy dyrektor ds. relacji z inwestorami

tel. +1-858-836-5971

e-mail: investorrelations@ResMed.com