MLP GROUP SA informacja o zawarciu znaczącej umowy

12.08.2014, 19:23aktualizacja: 12.08.2014, 19:23

Raport bieżący 28/2014

Zarząd Spółki MLP GROUP S.A. ("Spółka") niniejszym zawiadamia, że w dniu 11 sierpnia 2014 roku pomiędzy MLP Bieruń Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Pruszkowie ("Kredytobiorca"), podmiotem zależnym od Spółki, oraz Bankiem Powszechna Kasa Oszczędności Bank Polski S.A. z siedzibą we Warszawie ("Bank") zostały podpisane umowy kredytowe ("Umowy").

Zgodnie z Umowami Bank udzielił Kredytobiorcy kredytów:

a) kredytu inwestycyjnego w walucie wymienialnej na łączną kwotę nieprzekraczającą niższej z następujących kwot: (i) 16.663.548,00 Euro (słownie: szesnaście milionów sześćset sześćdziesiąt trzy tysiące pięćset czterdzieści osiem Euro); (ii) 80% (osiemdziesiąt procent) wartości Inwestycji prowadzonej przez Kredytobiorcę (zdefiniowanej poniżej) ("Kredyt Inwestycyjny"),

b) kredytu obrotowego odnawialnego w walucie polskiej na finansowanie bieżących zobowiązań związanych z zapłatą podatku VAT w kwocie 3.000.000,00 zł. (trzech milionów złotych) ("Kredyt Obrotowy").

łącznie zwanych "Kredytami".

Oprocentowanie Kredytu Inwestycyjnego oparte będzie na stopie procentowej EURIBOR 3M, powiększonej o marżę określoną w umowie Kredytu Inwestycyjnego i będzie płatne w miesięcznych okresach odsetkowych.

Oprocentowanie Kredytu Obrotowego oparte będzie na stopie procentowej WIBOR 1M, powiększonej o marżę określoną w umowie Kredytu Obrotowego i będzie płatne w miesięcznych okresach odsetkowych.

Kredytobiorca przeznaczy kwoty uzyskane w ramach Kredytu Inwestycyjnego na finansowanie i refinansowanie kosztów budowy centrum magazynowo - logistycznego ("Inwestycja") na nieruchomości należących do Kredytobiorcy położonej w miejscowości Bieruń Stary (gmina Bieruń) objętej księgą wieczystą nr KA1T/00069276/6 ("Nieruchomość") oraz zapłatę kosztów z tym związanych. Kredytobiorca przeznaczy kwoty uzyskane w ramach Kredytu Obrotowego na finansowanie VAT związanego z prowadzeniem Inwestycji.

Ostateczna spłata Kredytów nastąpi dnia 31 grudnia 2029 roku. Zabezpieczenie spłaty Kredytów będą stanowić między innymi:

1) Weksel własny in blanco Kredytobiorcy wraz z deklaracją wekslową,

2) Hipoteka do kwoty 27.645.739,00 EUR na prawie własności Nieruchomości,

3) Zastaw rejestrowy na wszystkich udziałach w kapitale zakładowym Kredytobiorcy,

4) Przelew wierzytelności pieniężnych z umów najmu,

5) Poręczenie na pełną kwotę kredytu udzielone przez Spółkę, obowiązujące do czasu uprawomocnienia się postanowienia o wpisie wspomnianej powyżej hipoteki,

6) Zastaw finansowy i rejestrowy na rachunkach Kredytobiorcy prowadzonych w Banku,

7) Umowa wsparcia zawarta pomiędzy Spółką i Kredytobiorcą na kwotę stanowiącą 10% kosztów każdej fazy etapu II Inwestycji na wypadek ich przekroczenia.

Kryterium uznania umów Kredytów za znaczące jest łączna wartość Kredytów przekraczająca 10% kapitałów własnych MLP GROUP S.A.

Podstawa prawna:

§ 5 ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi mra