BNP PARIBAS BANK POLSKA SA zamiar połączenia

03.09.2014, 10:59aktualizacja: 03.09.2014, 10:59

Raport bieżący 36/2014

BNP Paribas Bank Polska SA ("Emitent") informuje, że w dniu 2 września 2014 roku Zarząd Emitenta podjął uchwałę wyrażającą decyzję o wszczęciu procedury, która ma doprowadzić do połączenia Emitenta i Banku Gospodarki Żywnościowej S.A. (BGŻ) w trybie art. 492 § 1 pkt 1 Kodeksu spółek handlowych (połączenie przez przejęcie).

Przewiduje się, że połączenie Emitenta i Banku Gospodarki Żywnościowej S.A. (BGŻ) przyniesie korzyści obu bankom, ich klientom a także akcjonariuszom (w tym mniejszościowym) i pozwoli osiągnąć następujące cele:

a) wzmocnienie kapitałowe,

b) poprawę płynności,

c) poszerzenie sieci sprzedaży,

d) lepszą pozycję konkurencyjną na rynku,

e) wykorzystanie efektów synergii w postaci zmniejszenia kosztów działania,

f) wzmocnienie i uproszczenie systemu zarządzania.

Ogólna strategia grupy BNP PARIBAS obejmuje stworzenie większego, lecz nadal średniej wielkości, banku uniwersalnego w Polsce o następujących cechach:

(i) masa krytyczna umożliwiająca podmiotowi utworzonemu w wyniku połączenia osiąganie lepszych wyników oraz posiadanie lepszej pozycji, by sprostać wysokiej konkurencji w polskim sektorze bankowym,

(ii) bank w pełni uniwersalny, o zrównoważonej działalności w zakresie bankowości detalicznej i korporacyjnej, ukierunkowany na obsługę polskich i międzynarodowych klientów i świadczenie usług dostosowanych do standardu grupy BNP PARIBAS,

(iii) różnorodne kanały dystrybucji kredytów oraz gromadzenia depozytów, z ogólnokrajową siecią obejmującą ok. 500 oddziałów, narzędziami internetowymi (BGŻ Optima oraz Pl@net) oraz współpracą z partnerami w dziedzinie kredytów konsumenckich, co umożliwi dotarcie do klientów na terenie całego kraju,

(iv) silna koncentracja na obsłudze rolnictwa i sektora przetwórstwa spożywczego dzięki wyjątkowym kompetencjom przedsiębiorstwa BGŻ, które zostaną wzmocnione,

(v) zdolność zapewnienia wsparcia rozwoju międzynarodowego polskich przedsiębiorstw dzięki rozległej sieci międzynarodowej grupy BNP PARIBAS,

(vi) dobra płynność finansowa przy zrównoważonym wskaźniku kredytów do depozytów w walucie lokalnej oraz możliwości zapewnienia przez akcjonariusza referencyjnego finansowania i kapitału w walucie obcej, aby wspierać rozwój podmiotu powstałego w wyniku połączenia,

(vii) rozważne podejście do zarządzania ryzykiem, zmodernizowana i skalowalna platforma internetowa oraz odświeżona marka.

BGŻ jest uniwersalnym bankiem komercyjnym od lat zajmującym miejsce wśród największych banków w Polsce. Specjalizuje się w finansowaniu rolnictwa, gospodarki żywnościowej oraz infrastruktury regionalnej.

BNP Paribas Bank Polska S.A. należy do grupy BNP PARIBAS, wiodącej europejskiej instytucji finansowej o międzynarodowym zasięgu. Grupa BNP PARIBAS prowadzi działalność w zakresie m.in. bankowości detalicznej, korporacyjnej, inwestycyjnej oraz zarządzania aktywami i majątkiem.

BNP Paribas Bank Polska S.A. jest uniwersalnym bankiem komercyjnym średniej wielkości. Klientom indywidualnym, małym i średnim przedsiębiorstwom oraz dużym klientom korporacyjnym oferuje szeroką gamę rozwiązań w zakresie finansowania, jak również produkty oszczędnościowe i inwestycyjne oraz produkty rynku finansowego.

Planowane połączenie uzależnione jest od wcześniejszego nabycia większościowego pakietu akcji Emitenta przez BNP Paribas SA od grupy Rabobank. Zgodę na dokonanie transakcji nabycia przez BNP Paribas SA akcji BGŻ wyraziła już Komisja Europejska a Komisja Nadzoru Finansowego nie zgłosiła sprzeciwu co do zamiaru dokonania tej transakcji. Dnia 25 sierpnia 2014 r. BNP Paribas SA ogłosiła wezwanie na akcje BGŻ.

Szczegóły połączenia zostaną ustalone w wyniku podjętych prac i analiz, o czym Emitent będzie informować w drodze dalszych raportów bieżących.

Podstawa prawna: art. 56 ust.1 pkt 2 Ustawy z dnia 29 lipca 2005r o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych w związku z § 5 ust. 1 pkt 13 i § 19 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi mra