Polityka i społeczeństwo

Noblista odwiedzi Uniwersytet Warszawski

16.09.2014, 12:47aktualizacja: 16.09.2014, 12:47

22 września 2014 roku, o godz. 16:00 w sali im. Adama Mickiewicza, Audytorium Maximum Uniwersytetu Warszawskiego Prof. Robert Huber, niemiecki biochemik (Max-Planck-Institut für Biochemie, Monachium, Niemcy), członek Max-Planck-Gesellschaft, Laureat Nagrody Nobla z roku 1988 w dziedzinie chemii za wyznaczenie trójwymiarowej struktury centrum reakcji fotosyntezy u bakterii, wygłosi wykład otwarty „How I became a Scientist and Protein Crystallographer?”.

Wykład połączony jest z uroczystością wręczenia dyplomów laureatom programu MISTRZ, organizowanego przez Fundację na rzecz Nauki Polskiej i w ramach Międzynarodowych Finałów 26. Konkursu Prac Młodych Naukowców Unii Europejskiej (EUCYS).

Odkrycia noblisty koncentrują się na powiązaniach struktury i funkcji biologicznych makrocząsteczek. Rozwinął on znacznie metody pomiarowe w krystalografii białek i wniósł wiele w rozwój aparatury badawczej.

Więcej: www.eucys2014.pl

Data publikacji 16.09.2014, 12:47