Polityka i społeczeństwo

MPiPS: rodzicielski także dla samotnych ojców (komunikat)

30.09.2014, 15:46aktualizacja: 30.09.2014, 15:46

- MPiPS informuje:

Z urlopów rodzicielskich będą mogli korzystać także samotni ojcowie - taka zmianę przewiduje projekt ustawy przygotowanej przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej, który dzisiaj przyjęła Rada Ministrów.

Obecnie ojciec może skorzystać z urlopu rodzicielskiego, gdy matka pracuje i wykorzysta pierwsze 14 tygodni zarezerwowanego wyłącznie dla niej urlopu. Ojciec, nawet jeśli pracował i opłacał składki, nie może z niego skorzystać. Jego prawo do urlop wynika bowiem z uprawnień matki.

W takiej sytuacji znalazł się Pan Daniel Andrzejak. Po śmierci swojej żony został sam z pięciorgiem dzieci. Choć pracował i opłacał składki na ubezpieczenie społeczne, to nie mógł skorzystać z urlopu rodzicielskiego ponieważ jego żona wcześniej nie pracowała.

- Uznaliśmy, że nigdy więcej nie możemy dopuścić do takiej sytuacji i zaproponowaliśmy zmianę przepisów - mówi Władysław Kosiniak-Kamysz, minister pracy i polityki społecznej.

Projekt zmian zakłada, że w razie śmierci matki, porzucenia przez nią dziecka lub gdy jej stan nie pozwala na opiekę nad dzieckiem, z urlopu rodzicielskiego będzie mógł skorzystać ojciec dziecka lub inny ubezpieczony członek najbliższej rodziny. Takie rozwiązanie będzie zabezpieczać rodziny, które znalazły się w trudnej sytuacji życiowej z powodu śmierci matki lub porzucenia przez nią dziecka.

Nowe przepisy mogą zacząć obowiązywać od 14 dni od ogłoszenia ustawy.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ kfk/

Data publikacji 30.09.2014, 15:46