POLSKIE GÓRNICTWO NAFTOWE I GAZOWNICTWO SA obniżenie ratingu PGNiG SA przez Moody's z "Baa2" na "Baa3"

30.09.2014, 20:56aktualizacja: 30.09.2014, 20:56

Raport bieżący 106/2014

Zarząd Polskiego Górnictwa Naftowego i Gazownictwa SA ("PGNiG", "Spółka") informuje, że w dniu 30 września 2014 roku powziął wiadomość o tym, iż agencja ratingowa Moody's Investors Service ("Moody's", "Agencja") dokonała obniżenia oceny kredytowej PGNiG z "Baa2" na "Baa3" z perspektywą stabilną.

Głównymi powodami obniżenia ratingu w opinii Moody's są zmiana profilu ryzyka prowadzonej działalności gospodarczej związana ze wzrostem udziału segmentu Poszukiwanie i wydobycie, oraz zagrożenia wynikające ze zmian na polskim rynku gazu w kontekście zawartych przez spółkę kontraktów w formule take-or-pay i ceny surowca, którą spółki musi w związku z tym płacić. Perspektywę ratingu określono jako stabilną, podkreślając silną pozycję finansową i płynnościową Spółki.

Równocześnie agencja ratingowa obniżyła tymczasowy rating średnioterminowego programu emisji obligacji PGNiG Finance AB (publ) o wartości 1,2 mld euro z Baa2 do Baa3.

Przyznany PGNiG rating na poziomie Baa3 wynika z: (1) zajmowanej przez grupę kapitałową pozycji dużego, pionowo zintegrowanego przedsiębiorstwa użyteczności publicznej; (2) dominującej pozycji na polskim rynku gazu; (3) zdolności generowania dużych i zasadniczo stabilnych przepływów pieniężnych z działalności regulowanej w obszarze dystrybucji i magazynowania; (4) bardzo dobrej obecnie sytuacji finansowej i płynnościowej. Równocześnie negatywny wpływ na ocenę ratingową miały następujące czynniki dotyczące grupy kapitałowej: (1) zmienność zysku netto; (2) wysoki poziom uzależnienia od dostaw gazu z importu, pochodzących głównie od rosyjskiego Gazpromu; (3) formuła take-or-pay zawarta w długoterminowych kontraktach na dostawy gazu; oraz (4) rosnąca ekspozycja przepływów pieniężnych na ryzyko zmian cen surowca oraz ryzyko dotyczące wydobycia z własnych złóż ropy naftowej i gazu.

Zdaniem Agencji, stabilna perspektywa ratingu odzwierciedla elastyczność finansową PGNiG, którą spółka zawdzięcza obecnie dobrej sytuacji finansowej i płynnościowej, co powinno pomóc PGNiG zamortyzować niekorzystne zdarzenia rynkowe, które mogą pojawić się w okresie krótko- i średnioterminowym.

Zarząd PGNiG ocenia sytuację płynnościową Spółki jako bezpieczną, a potrzeby finansowe Spółki w związku z realizacją programu inwestycyjnego jako zaspokojone.

Zarząd PGNiG podkreśla, iż utrzymanie ratingu inwestycyjnego jest ważne, szczególnie w świetle prowadzonych inwestycji zwiększających bezpieczeństwo energetyczne państwa, ponieważ w istotny sposób wpływa na możliwość realizacji oraz koszt finansowania tych inwestycji.

Patrz także: raport bieżący nr 119/2011, 125/2011, 23/2012 oraz 166/2012.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi abs/