Polityka i społeczeństwo

MSZ: polskie i australijskie think-tanki o polityce wschodniej (komunikat)

09.10.2014, 15:49aktualizacja: 09.10.2014, 15:49

- MSZ informuje:

Relacje Zachód-Rosja oraz wpływ kryzysu na Ukrainie na sytuację geopolityczną w regionie Azji i Pacyfiku były głównymi tematami wideokonferencji z udziałem przedstawicieli polskich i australijskich think-tanków.

Wideokonferencja, w której po stronie polskiej udział wzięli eksperci Ośrodka Studiów Wschodnich (OSW) i MSZ, a po stronie australijskiej analitycy z Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Handlu, Biura Analiz Narodowych, Australijskiego Instytutu Polityki Strategicznej, Australijskiego Instytutu Spraw Międzynarodowych i Centrum Studiów Europejskich Australijskiego Uniwersytetu Narodowego stanowiła dobrą okazję do oceny międzynarodowych konsekwencji kryzysu na Ukrainie. Dyskusja została zorganizowana z inicjatywy Ambasady RP w Canberze.

Kyle Wilson z Centrum Studiów Europejskich mówiąc o wpływie kryzysu na Ukrainie na politykę głównych mocarstw z regionu Azji i Pacyfiku podkreślił, że przykład Australii pokazuje, że bezpieczeństwo regionalne może stać się bardzo ważne dla państw, które są w znacznej odległości geograficznej od centrum kryzysu. - Zestrzelenie samolotu malezyjskiego MH17 nad wschodnią Ukrainą, w której śmierć poniosło 38 obywateli Australii, z dnia na dzień zmieniło optykę postrzegania przez Australijczyków konfliktu na Ukrainie oraz agresji Rosji, co miało mocne przełożenie na politykę rządu premiera Tony’ego Abbotta – zaznaczył.

Zdaniem wicedyrektora OSW Adama Eberhardta wieloletnia akceptacja większości państw Zachodu dla asertywnej polityki prezydenta Putina była jednym z kluczowych czynników dla destabilizowania i postępującej ingerencji Rosji na wschodzie Ukrainy.

Moderujący dyskusję Ambasador RP Paweł Milewski zwrócił uwagę na podobny sposób postrzegania zagrożeń dla bezpieczeństwa i ładu międzynarodowego przez Polskę

i Australię. Podkreślił również wkład i zaangażowanie Australii, jako jednego z najbliższych partnerów NATO i niestałego członka Rady Bezpieczeństwa ONZ, w umacnianie istniejącego porządku międzynarodowego.

Cykliczne dyskusje na poziomie eksperckim stanowią dobre uzupełnienie polsko-australijskich kontaktów i konsultacji politycznych, których częstotliwość w ostatnich kilkunastu miesiącach znacząco wzrosła. Potwierdzeniem aktywizacji polsko-australijskich relacji były tegoroczne wizyty szefowej australijskiej dyplomacji Julie Bishop w Polsce oraz marszałka Senatu Bogdana Borusewicza w Australii.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ kfk/

Data publikacji 09.10.2014, 15:49