Jak Skąpiec.pl zmienił swój serwis bez ryzyka za pomocą testów A/B?

07.11.2014, 17:35aktualizacja: 07.11.2014, 17:35

Skapiec_pic3
W listopadzie jedna z największych polskich porównywarek cen, Skąpiec.pl, przeszła redesign.

Tego typu projekty kończą się często spadkiem współczynnika konwersji i wzrostem współczynnika odrzuceń. W przypadku Skąpiec.pl już na etapie wprowadzania zmian zadbano, aby współczynnik konwersji był większy bądź taki sam jak na poprzedniej wersji serwisu. Wszystko za pomocą testów A/B.

"Nie było żadnych wątpliwości, że nasz serwis wymaga odświeżenia, zarówno pod względem szaty graficznej, jak i funkcjonalności. Obawialiśmy się jednak projektu redesignu. Chcieliśmy mieć pewność, że nowy serwis jest przyjazny dla naszych użytkowników, jeszcze przed wdrożeniem wszystkich zmian - mówi Jacek Górski, Marketing Manager w Skąpiec.pl. - Postawiliśmy sobie ambitny cel: wzrost współczynnika konwersji w całym procesie redesignu. Brzmi nieprawdopodobnie. Ale okazało się możliwe".

Proces obejmował projektowanie makiet nowego serwisu na podstawie danych ilościowych i jakościowych oraz przeprowadzanie testów A/B poszczególnych obszarów. Stawiano hipotezy i rekomendacje, które testowane były do skutku.

Proces optymalizacji współczynnika konwersji pozwolił stworzyć całkowicie innowacyjne podejście do redesignu: bez ryzyka.

Test strony departamentu zakończył się sukcesem. Ruch, który trafiał do serwisu przez stronę departamentu, zanotował 8,5% wzrostu współczynnika konwersji oraz 4% spadku współczynnika odrzuceń.

"Redesign bez spadku współczynnika konwersji? Jak widać na przykładzie Skąpiec.pl, jest to możliwe - podsumowuje Jacek Górski. - Dzięki wdrożeniu ciągłego procesu optymalizacji współczynnika konwersji zyskaliśmy nie tylko wymierne efekty w postaci udanej zmiany wyglądu serwisu. To także inwestycja w przyszłość: zdobyty know-how i odpowiednio zaprojektowany proces będą przynosiły efekty w dłuższej perspektywie. Dzięki testom A/B mamy możliwość optymalizować i doskonalić nasz serwis, wprowadzając małe zmiany - bez konieczności podejmowania ryzykownych przedsięwzięć w postaci redesignu".

Chcesz przeczytać dokładny opis przebiegu procesu redesignu na serwisie Skąpiec.pl? Pobierz darmowe case study: http://www.conversion.pl/lp-skapiec-redesign/?utm_medium=partner&utm_source=notka&utm_campaign=20141312_Skapiec-redesign

Zdjęcie nr. 1: Wersja oryginalna strony głównej Skąpiec.pl.

Zdjęcie nr. 2: Wersja alternatywna: dodano element unikalnej wartości oferty i wyczyszczono widok witryny poprzez usunięcie rozpraszających elementów. Testy potwierdziły wzrost współczynnika konwersji, a zwycięska wersja została wdrożona w serwisie.

KONTAKT:

Elżbieta Brzóz

e-mail: elzbieta.brzoz@conversion.pl

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 07.11.2014, 17:35
Źródło informacji Conversion Sp. z o.o.