Izba Przemysłowo-Handlowa w Krakowie wyróżniła małopolskich przedsiębiorców

13.11.2014, 16:27aktualizacja: 13.11.2014, 16:27

Krakowski Dukat 1
Krakowski Dukat był nagrodą przyznaną po raz pierwszy w 1991 r. z inicjatywy gazety "Czas Krakowski". Nagroda przyznawana była przedsiębiorcom wywodzącym się ze środowisk gospodarczych województwa krakowskiego za znaczące osiągnięcia w działalności gospodarczej w okresie transformacji ustrojowej. W tym okresie patronat nad nagrodą obok Czasu Krakowskiego objęła IPH w Krakowie

Od 1998 roku Izba Przemysłowo-Handlowa jest jedynym fundatorem nagrody.

Nagroda ma charakter promocyjny, nie honoruje przedsiębiorstw, lecz ludzi za pomysłowość, inwencję, a zwłaszcza umiejętność dzielenia się sukcesami z otoczeniem, w którym prowadzą działalność. Nagradza ludzi za stwarzanie warunków dla rozwoju i upowszechniania przedsiębiorczości; za ich solidność zawodową , wysoki poziom etyki oraz osiągnięcia zawodowe. Autorem Statuetki Krakowskiego Dukata jest krakowski rzeźbiarz-artysta, Kazimierz Adamski. W tym roku nagroda przyznana została w 4 kategoriach:

1) Samorządowy Kreator Przedsiębiorczości (z rekomendacji Marszałka Województwa Małopolskiego) otrzymuje Roman Ptak - Burmistrz Miasta i Gminy Niepołomice,

2) Właściciel firmy:

Mikro: otrzymuje Janusz Kowalski - prezes firmy Artystyczna Pracownia Złotnicza ELJA,

Małej: otrzymuje Kazimierz Stolarzewicz - prezes firmy P.P.H.U. KEJ s.c.,

Średniej: otrzymuje Aleksander Miszalski - prezes firmy Hostel Service Sp.j.,

Dużej: otrzymują Ryszard Florek - właściciel firmy FAKRO Sp. z o.o.; Kazimierz Pazgan - właściciel Grupy Konspol; Jerzy i Janusz Studzińscy - Fabryka Okien DAKO Sp. z o.o.

3) Menedżer firmy otrzymują Daniel Honkisz - prezes Zarządu Spółdzielni Pracy Tarnowska Odzież oraz Tomasz Wachnicki - menadżer AIR LIQUIDE POLSKA Sp. z o.o.,

4) Kreator Przedsiębiorczości otrzymują: Zygmunt Berdychowski (za inicjatywę zorganizowania cyklicznych spotkań polityków i przedsiębiorców z Europy Centralnej i Wschodniej pod nazwą Forum Ekonomiczne w Krynicy-Zdroju); Tadeusz Donocik (za inicjatywę zorganizowania Europejskiego Kongresu Małych i Średnich Przedsiębiorstw, który na stałe wpisał się w tradycję europejskich wydarzeń gospodarczych); Wojciech Kuśpik (za inicjatywę zorganizowania Europejskiego Kongresu Gospodarczego, największej tego typu debaty gospodarczej w Europie Centralnej).

Kolejną nagrodą wyróżniającą firmy, osiągające sukcesy przez wdrażanie i stosowanie innowacyjnych rozwiązań technicznych czy technologicznych, jest Dyplom im. Teodora Baranowskiego. W roku 2014 otrzymują je firmy:

1) AIR TOURS CLUB Sp. z o.o. (za zintegrowana platformę obsługi podróży służbowych oraz wyjazdów INCENTIVE dla partnerów biznesowych),

2) DRAGON POLAND Sp. z o.o. (za wdrożenie systemu B2B wspierającego współpracę z kooperantami i firmami spedycyjnymi),

3) Kopalnia Soli "Wieliczka" (za wdrożenie projektu uszczelniania szybów górniczych z wykorzystaniem technologii zabezpieczania obudów szybów metodą iniekcji),

4) MPK S.A. w Krakowie (wdrożenie urządzenia do odladzania sieci trakcyjnej).

Nagrody zostaną wręczone 14 listopada podczas Święta IPH w Krakowie.

KONTAKT:

Anna Czajka