JA Solar realizuje zamówienie dla pierwszej wielkoobszarowej farmy fotowoltaicznej w Pakistanie na panele o mocy 100 MW

08.12.2014, 13:39aktualizacja: 08.12.2014, 13:39

SZANGHAJ, 8 grudnia 2014 r. /PRNewswire/ - Spółka JA Solar Holdings Co., Ltd. (Nasdaq: JASO) ("JA Solar" albo "JA"), jeden z największych na świecie producentów wysokowydajnych produktów z zakresu energetyki słonecznej, poinformowała dziś o dostarczeniu do Pakistanu paneli fotowoltaicznych o łącznej mocy 100 MW, które trafią do pierwszej wielkoobszarowej farmy fotowoltaicznej w tym kraju.

Zajmująca działkę o powietrzni ok. 202 ha farma fotowoltaiczna położona jest w parku fotowoltaicznym Quaid-e-Azam w pakistańskim Bahawalpur. Zadaniem parku fotowoltaicznego będzie uzupełnienie niedoboru energii, z jakim boryka się Pakistan. Jest to kluczowa inwestycja w ramach Korytarza Gospodarczego Chiny-Pakistan - projektu zakładającego modernizację i rozbudowę energetyki i infrastruktury w celu połączenia Chin z południowym Pakistanem i stworzenia nowego korytarza handlowego pomiędzy tymi państwami.

Zapotrzebowanie na energię w Pakistanie rośnie w tempie ok. 8% w skali roku. Według szacunków deficyt produkcji energii kraju wynosi 6 GW.

W Pendżabie, czyli prowincji, w której usytuowano inwestycję, występuje jeden z największych na świecie wskaźników nasłonecznienia. Każdego roku słońce świeci tu przez ok. 3 tys. godzin, co stwarza doskonałe warunki do produkcji energii fotowoltaicznej. Ponadto jest tu bardzo sucho, a temperatura w lecie sięga nawet 50 st. C. Tak skrajne warunki wymagają zatem zastosowania paneli najwyższej jakości.

Dostarczone przez JA Solar moduły przeszły kontrolę PV Lab Germany GmbH, cieszącego się uznaniem laboratorium sprawdzającego jakość produktów fotowoltaicznych w oparciu o ścisłe standardy w zakresie doboru surowców, technologii produkcji i kontroli jakości. Moduły JA Solar pomyślnie zdały rygorystyczne testy (kontrolę elektroluminescencji i potrójny test Threshera Międzynarodowej Komisji Elektrotechnicznej), potwierdzając swoją niezawodność, wysoką wydajność konwersji i duży uzysk energii. Ponadto spółka JA Solar dotrzymała terminu dostawy.

"Nieprzystępny i bardzo suchy klimat Pakistanu stanowi bardzo wielkie wyzwanie dla naszych modułów fotowoltaicznych. Pomyślna realizacja dostawy paneli o łącznej mocy 100 MW stanowi potwierdzenie wysokiej jakości i niezawodności naszych produktów" - powiedział Yong Liu, dyrektor operacyjny JA Solar.

"Powstanie parku fotowoltaicznego Quaid-e-Azam Solar Park odegra dużą rolę w przyciąganiu zagranicznych inwestorów zainteresowanych branżą energetyczną w Pakistanie. Realizując zamówienie na dostawę paneli fotowoltaicznych o mocy 100 MW do Pakistanu, JA poczyniła ważny krok w kierunku globalnej ekspansji na nowych rynkach. Jako firma, która dostarczyła panele pierwszej wielkoobszarowej farmie fotowoltaicznej w Pakistanie, potwierdziliśmy, że nasz wydajny produkt przyniesie duże korzyści dla klientów w sektorze niższego szczebla, zwiększając uzysk energii i redukując koszty instalacji" - dodał Jian Xie, prezes JA Solar.

Źródło: JA Solar Holdings Co., Ltd.

KONTAKT:

Erica Hu