Newsletter

Otwarcie Browaru Stu Mostów

12.12.2014, 10:59aktualizacja: 12.12.2014, 10:59

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

BROWAR STU MOSTÓW Otwarty 1
BROWAR STU MOSTÓW Otwarty 1
Premiera dwóch marek i trzech pierwszych piw!

Browar Stu Mostów został oficjalnie otwarty. Po 10 latach od zamknięcia ostatniego browaru Wrocław znów produkuje piwo. Stolica Rzemieślniczego Piwa dołącza do ogólnoświatowej piwnej rewolucji. Cieszy to środowisko i rzesze ludzi znających się na piwie na Dolnym Śląsku.

W otwarciu udział wzięli pracownicy dawnych wrocławskich browarów, inicjatyw nowej fali, rzemiosła i kreatywni ludzie z Bawarii, Czech, Śląska i Wielkopolski m.in. przedstawiciele poznańskiego Starego Browaru, który jest najlepszym na świecie przykładem twórczego połączenia starego z nowym, historii z designem, rewitalizacji przestrzeni, która staje się pretekstem do spotkania ze sztuką.

Browar z otwartym pubem został przez branżowców uznany za najnowocześniejszy i najładniejszy w Polsce. "Połączyliśmy tradycje z nowoczesnością. Zachowaliśmy industrialny charakter przedwojennego budynku. Technologię dostarczyła bawarska firma BrauKon, której rozwiązana wykorzystują najbardziej renomowane browary rzemieślnicze na świecie. Można zobaczyć, jak się robi rzemieślnicze piwo i je degustować" - mówią Arletta i Grzegorz Ziemian, inicjatorzy powstania Browaru Stu Mostów.

Premierowe piwa to połączenie dwóch podejść do nowoczesnego piwowarstwa - odkrycie na nowo tradycji i podążanie za piwną rewolucją. Wybraliśmy 6 różnych stylów, znacznie się od siebie różniących, by już na początku pokazać, jak bogaty może być świat piwa warzonego we Wrocławiu.

"Właśnie zadebiutowały 3 z 6 planowanych na grudzień premier. WRLCW Roggenbier - żytnie, esencjonalne, gęste piwo górnej fermentacji w nieortodoksyjnej odsłonie, na bazie niemieckich chmieli. SALAMANDER Wheat Porter - wariacja na temat brytyjskiego portera oraz SALAMANDER AIPA - nasza interpretacja stylu American IPA, hołd dla amerykańskiego chmielu" - komentowali Grzegorz Ickiewicz i Mateusz Gulej, Piwowarzy Browaru Stu Mostów.

Marka WRCLW ma wzmocnić dolnośląską tożsamość i świadomość smaku. W nazwie to tylko spółgłoski, w produkcie tylko te składniki, z których przez wieki robiono piwo. To będzie zawsze klasyka w nowych aranżacjach. SALAMANEDR to marka stworzona by delektować się życiem. Symbol dzielenia się, dobrej rozmowy, towarzystwa ciekawych ludzi. Esencja piwnej rewolucji.

Oto filmowa relacja: http://youtu.be/BB-pqM-CSs8

KONTAKT:

Arletta Ziemian

tel. kom. 501 833 262

e-mail: a.ziemian@100mostow.pl

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji 12.12.2014, 10:59
Źródło informacji Browar Stu Mostów
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ