Komisja Europejska: 53 proc. Polaków przeciwko przyjęciu € - tyle samo co w ub.r.

08.05.2015, 16:26aktualizacja: 08.05.2015, 16:26

53 proc. Polaków jest przeciwnych przyjęciu euro, a 44 proc. jest za - wynika z kwietniowego badania Eurobarometru. W badaniu z kwietnia 2014 roku było to odpowiednio 53 i 45 proc.

W ciągu roku zwolenników wspólnej waluty przybyło tylko w Bułgarii i Czechach.

Najnowsze badanie przeprowadzono w dniach 20-22 kwietnia w tych państwach UE, które jeszcze nie przyjęły euro i nie zagwarantowały sobie w unijnych traktatach tzw. klauzuli opt-out, pozwalającej pozostać poza strefą euro. Wyniki sondażu zaprezentowała w piątek Komisja Europejska.

Po raz pierwszy w historii badania przeprowadzono je również w Szwecji, gdzie 66 proc. ankietowanych opowiedziało się przeciwko wejściu do eurolandu, a za było 32 proc.. Przeciwnicy przyjęcia wspólnej waluty przeważają także w Czechach: 70 proc. nie chce przyjęcia euro, a za przyjęciem wspólnej waluty opowiedziało się 29 proc. respondentów. Rok temu było to odpowiednio 77 i 15 proc.

Najwięcej zwolenników wprowadzenia euro jest w Rumunii: 68 proc. przy 26 proc. przeciwko, wobec odpowiednio 74 i 24 proc. w badaniu z kwietnia 2014 roku. Na Węgrzech 60 proc. badanych opowiedziało się za euro, 35 proc. przeciw wobec odpowiednio 64 i 30 proc. rok temu.

Zwolennicy przyjęcia wspólnej waluty przeważają także w Bułgarii, gdzie pomysł ten popiera 55 proc. badanych, a 39 proc. jest przeciw, podczas gdy rok temu było to odpowiednio 51 i 45 proc.. 53 proc. Chorwatów opowiada się za przyjęciem euro, a 43 proc. jest przeciw wobec odpowiednio 51 i 42 proc. w poprzednim badaniu. (PAP)

fdu/ ap/ abr/

Data publikacji 08.05.2015, 16:26