Velcro Companies przejmie belgijskich producentów tkanin specjalistycznych, Alfatex i Gevaert

16.06.2015, 12:32aktualizacja: 16.06.2015, 12:32

Przejęcie wzmocni światowe możliwości spółki i przyspieszy wprowadzanie innowacji.

DEINZE, Belgia - (BUSINESS WIRE) - Velcro Companies, światowy lider w dziedzinie produkcji zapięć, ogłosił dzisiaj przejęcie spółki Alfatex, wiodącego producenta zapięć na rzep w branży medycznej, motoryzacyjnej i przemysłowej oraz spółki Gevaert, która zajmuje się produkcją taśm elastycznych i sztywnych dla przemysłu odzieżowego. W efekcie Velcro Companies zwiększy swoją obecność w Europie, rozszerzy swoją ofertę produktową i otworzy się na inwestycje badawczo-rozwojowe, które przyspieszą tempo innowacji produktowych.

"W szybkim tempie budujemy nasz światowy potencjał, dążąc do osiągnięcia większej skali i wydajności, jednocześnie wzmacniając nasz wpływ na rynki lokalne, aby pozostać blisko naszych klientów” - powiedział Fraser Cameron, prezes i dyrektor generalny Velcro Companies. "Dzięki takiemu podejściu, będziemy mogli lepiej spełniać wymagania naszych klientów, dostrzegać szanse dalszych innowacji produktowych i poprawiać naszą zdolność do szybkiej i skutecznej realizacji zamówień".

Alfatex i Gevaert to prywatne spółki z siedzibą w belgijskim Deinze. Pierwsza z nich posiada szeroką ofertę specjalistycznych produktów - od zapięć na bandaże po specjalnie dostosowane rozwiązania dla branży motoryzacyjnej. Druga już od 1899 roku jest wiodącym producentem specjalizującym się w taśmach do szelek, pasków i pasów elastycznych głównie na potrzeby marek odzieżowych. Warunki finansowe obu transakcji nie zostały ujawnione.

Dzisiejsze wydarzenie wpisuje się w realizowaną przez Velcro Companies strategię dążenia do rozwijania swojej globalnej platformy, wzmacniania zdolności operacyjnych i przyspieszania procesu opracowywania nowych produktów. W 2014 r. Velcro Companies zwiększyło swoją obecność w Brazylii i Ameryce Łacińskiej poprzez przejęcie i otwarcie nowego biura w Sao Paulo.

Cameron dodał: „Dzięki przejęciu trzech spółek w okresie ostatnich 18 miesięcy, Velcro Companies staje się wiodącą niezależną spółką w światowej branży produkcji zapięć. Nasza strategia przewiduje wykorzystanie naszej sprawności, kreatywności i bliskiego kontaktu z klientami na drodze do innowacyjności i rozwoju.

"Rosnący światowy zasięg pozwala Velcro Companies ponosić znaczne nakłady na inwestycje badawczo-rozwojowe. Stojące przed nami szanse obejmują nie tylko zdolność dostarczania lepszych rozwiązań niż nasi konkurenci, ale stawiają nas także w wyjątkowym położeniu jeśli chodzi o tworzenie zupełnie nowych kategorii produktów. Alfatex i Gevaert to spółki dobrze znane z innowacyjności i otwartości na potrzeby klientów, dlatego ich przejęcie pomoże nam osiągnąć nasz cel".

Informacje o Velcro Companies:

Velcro Companies to zorientowane na nowe technologie światowe przedsiębiorstwo dostarczające różnego rodzaju zapięcia, które pozwalają firmom i konsumentom na całym świecie rozwiązywać problemy w prosty, elegancki i często zaskakujący sposób. Velcro Companies ma ponad 50-letnie doświadczenie w branży i cieszy się długimi tradycjami w zakresie innowacyjności. Do przedsiębiorstwa należy ponad 400 stosowanych patentów i liczne znaki towarowe, w tym VELCRO®, który zarejestrowany jest na całym świecie. Velcro oferuje światowe zasoby rozwiązań najwyższej klasy, prowadzi zakłady produkcyjne w Hiszpanii, USA, Kanadzie, Meksyku i Chinach i rozsiane w różnych miastach świata biura sprzedaży. Zapraszamy na stronę Velcro.com, gdzie można dokonać zakupu naszych produktów i dowiedzieć się więcej o firmie, a także do polubienia marki VELCRO® na Facebooku: http://www.facebook.com/velcrobrand.

Źródło informacji w witrynie businesswire.com: http://www.businesswire.com/news/home/20150615005028/en/

Źródło: Velcro Companies

KONTAKT: