MIR: 460 mln zł na centra badawczo-rozwojowe w firmach

25.07.2015, 17:16aktualizacja: 25.07.2015, 17:16

W poniedziałek rusza kolejny konkurs z programu "Inteligentny Rozwój" na lata 2014-2020. O wsparcie będą mogły ubiegać się firmy, które chcą zainwestować w infrastrukturę niezbędną do prowadzenia prac badawczo-rozwojowych. Do wzięcia jest 460 mln zł.

Nabór wniosków potrwa od 1 września do 30 października br.

Na dofinansowanie UE mogą liczyć inwestycje w aparaturę, sprzęt, technologie czy inną infrastrukturę niezbędną do prowadzenia prac badawczo-rozwojowych w przedsiębiorstwie. "Efektem projektu powinno być utworzenie lub doposażenie centrum badawczo-rozwojowego w firmie" - powiedziała PAP wiceminister infrastruktury i rozwoju Iwona Wendel. Dodała, że minimalna wartość kosztów kwalifikowanych przedsięwzięcia (przeznaczonych do refundacji z funduszy UE - PAP) to 2 mln zł.

Przedsiębiorcy będą musieli do wniosku o dofinansowanie UE dołączyć agendę badawczą. Powinny znaleźć się w niej plany badawcze firmy oraz oczekiwane rezultaty prac badawczo-rozwojowych, które przedsiębiorca będzie prowadził na wybudowanej lub zmodyfikowanej w ramach projektu infrastrukturze. "Takie rozwiązanie gwarantuje, że dofinansujemy infrastrukturę badawczo-rozwojową, która zostanie realnie wykorzystana w działalności firmy. Przedsiębiorca powinien mieć na nią pomysł" - podkreśliła wiceszefowa MIR. Dodała, że zmiany w agendzie będą możliwe, ale cel przedsięwzięcia, na który zostało przyznane wsparcie, powinien zostać zachowany.

Za ocenę merytoryczną wniosków ma odpowiadać tzw. panel ekspertów. W jego skład wejdą m.in. specjaliści w zakresie analizy finansowej i innowacyjności. Osoba ubiegająca się o wsparcie UE będzie mogła zaprezentować swój projekt tym ekspertom. (PAP)

dol/ mhr/

Data publikacji 25.07.2015, 17:16