Unger otrzymuje europejską nagrodę branży konstrukcji stalowych za romboidalny dach centralnego dworca kolejowego w Wiedniu

11.09.2015, 16:10aktualizacja: 11.09.2015, 16:10

Międzynarodowa grupa Unger Steel po raz kolejny potwierdziła swoją silną pozycję w swoim sektorze rynku, otrzymując 15 września 2015 r. europejską nagrodę branży konstrukcji stalowych (European Steel Design Award) podczas Europejskiej Konwencji Konstrukcji Stalowych (ECCS, European Convention for Constructural Steelwork) w Stambule. Nagroda została przyznana za romboidalny dach nowego centralnego dworca kolejowego w Wiedniu. Unger otrzymało tę prestiżową nagrodę już po raz trzeci. W 2007 r. komisja konkursowa doceniła Unger za budynek biurowy Tower Center International w Bukareszcie, natomiast w 2009 r. firma została wyróżniona za wykonanie zachodniego skrzydła biblioteki miejskiej "Neue Mitte Lehen" w Salzburgu.

Europejska nagroda branży konstrukcji stalowych przyznawana jest co dwa lata za projekty wykorzystujące wyjątkowe właściwości stali w nowoczesnej architekturze. W tym roku to prestiżowe wyróżnienie po raz kolejny trafi do grupy Unger Steel – wykonawcy konstrukcji stalowych.

"Jesteśmy dumni, że już po raz trzeci ta prestiżowa nagroda przyznawana jest właśnie nam. Romboidalny dach centralnego dworca kolejowego w Wiedniu i jego ciekawą architekturę będą mogli podziwiać podróżujący z całego świata. Dzięki niemu obiekt zyska międzynarodową renomę" – mówił Josef Unger, dyrektor generalny Unger Steel Group.

Austriacka sztuka konstrukcji stalowych

Nowy centralny dworzec kolejowy w Wiedniu zdążył już zyskać reputację jednego z najważniejszych multimodalnych węzłów przesiadkowych w europejskiej sieci transportu kolejowego. Do wykonania okazałej konstrukcji dachu o powierzchni 37 tys. m2 wykorzystano ok. 7 tys. ton stali, czyli tyle samo, ile zastosowano do budowy Wieży Eiffla w Paryżu.

Mierzący 260 m długości i 120 m szerokości centralny dworzec kolejowy w Wiedniu charakteryzuje się bogactwem wykończenia, przestronnością i funkcjonalnością, zachowując przy tym wizualną atrakcyjność, dzięki czemu zdobył już niejedną nagrodę. Dach dworca składa się z 14 oddzielnych segmentów w kształcie rombu, pokrywając pięć peronów z wysokości 15 m.

Zdjęcia można zobaczyć na stronie: http://www.apimages.com

Cały komunikat wraz z dodatkowymi informacjami i zdjęciami można zobaczyć na stronie: http://www.ungersteel.com/en/news-und-press/news-und-press/press-release.html

W razie chęci uzyskania zdjęć w jakości nadającej się do wydruku prosimy o kontakt:

Silvia Unger i Viktoria Frey

tel.+43-3352-33524-401