Wynalazek Polaków zadebiutuje na Kickstarterze

21.10.2015, 17:48aktualizacja: 21.10.2015, 17:48

Elephant door - interior
Elephant, startup kreujący nowe rozwiązania na rynku smart security, już w listopadzie pojawi się na jednej z największych platform crowdfundingowych - Kickstarter.com. Polacy będą walczyć o fundusze na produkcję urządzenia Elephant Door™, inteligentnego alarmu, który może zrewolucjonizować światowy rynek systemów zabezpieczeń.

W konkursie dla najlepszych innowacji, organizowanym przez AIP Business Link, Elephant pokonał 178 polskich startupów. Dzięki wygranej, twórcy nowoczesnego systemu alarmowego już w listopadzie wybiorą się na podbój słynnej Doliny Krzemowej w USA, a jednocześnie zawalczą o fundusze pozwalające na produkcję urządzenia, które - po okresie testów - jest już gotowe.

"Tylko w Polsce aż 15 mln mieszkań nie posiada odpowiednich zabezpieczeń przed włamaniem, a obecne rozwiązania z branży systemów alarmowych, nie są dostosowane do naszych potrzeb. Postanowiliśmy stworzyć przyjazny produkt łączący nowe technologie z funkcjonalnością i prostotą obsługi, dostępny dla wszystkich" - wyjaśnia Radosław Pallach, CEO firmy Elephant.

Elephant Door™ to efekt wielomiesięcznych prac prowadzonych przez osoby ze środowiska naukowego oraz biznesowego, m. in. agencję strategiczną K&Y, przedstawicieli Politechniki Poznańskiej, dewelopera Twoje M, w konsultacji z niezależnymi ekspertami. W małym, kompaktowym urządzeniu, zamknięto nowoczesne technologie, zintegrowane ze smartfonem użytkownika. Podczas włamania lub próby włamania, urządzenie wysyła użytkownikowi powiadomienia na telefon oraz uruchamia syrenę alarmową. Co więcej, uniwersalne mocowanie pozwala na montaż systemu bez użycia narzędzi, na każdym rodzaju drzwi wejściowych, zaledwie w kilka minut.

"Nasz system posiada czujniki pracujące w trzech różnych domenach. Sygnały są analizowane w czasie rzeczywistym, a dzięki zastosowaniu elementów inteligencji maszynowej m.in. sztucznych sieci neuronowych, rozróżnia próby włamania od wtargnięcia" - wyjaśnia mgr inż. Bogdan Fabiański z Politechniki Poznańskiej, członek zespołu pracującego nad Elephant Door™.

Polacy już 10 listopada rozpoczną przygodę na Kickstarter.com, walcząc o uwagę fanów nowych technologii oraz specjalistów z branży, którzy wspierają nowatorskie projekty. Jeśli zbiórka funduszy zakończy się sukcesem, inteligentny system alarmowy stworzony przez Polaków, ma szansę zagościć w domach na całym świecie.

Więcej informacji: www.myelephant.co

KONTAKT: