Polityka i społeczeństwo

Studenci Uniwersytetu Warszawskiego Mistrzami Europy Środkowej w Programowaniu Zespołowym (Centrum Prasowe PAP)

18.11.2015, 10:03aktualizacja: 18.11.2015, 10:03

W dniu 15 listopada 2015 r., na Uniwersytecie w Zagrzebiu, odbyły się XXI. Akademickie Mistrzostwa Europy Środkowej w Programowaniu Zespołowym, będące jednocześnie eliminacjami do przyszłorocznych Finałów Akademickich Mistrzostw Świata (The 2016 ACM-ICPC World Finals), które będą miały miejsce w Tajlandii w maju.

W zawodach w Zagrzebiu wzięło udział 60 drużyn z najlepszych uczelni informatycznych Austrii, Chorwacji, Czech, Polski, Słowacji, Słowenii i Węgier. Uniwersytet Warszawski reprezentowało pięć trzyosobowych zespołów studenckich z Wydziału Matematyki, Informatyki i Mechaniki. Organizatorzy przygotowali 12 ciekawych, ale przy tym bardzo trudnych zadań.

Pierwsze miejsce w zawodach zdobyła drużyna Uniwersytetu Warszawskiego w składzie: Wojciech Nadara, Marcin Smulewicz oraz Marek Sokołowski, odzyskując po czterech latach - po raz czternasty w historii - tytuł Mistrzów Europy Środkowej w Programowaniu Zespołowym dla Uniwersytetu Warszawskiego. Mistrzowie zdecydowanie wygrali, rozwiązując jako jedyni 10 zadań. Następna w kolejności drużyna rozwiązała 8 zadań.

W pierwszej dziesiątce zawodów znalazły się jeszcze dwa zespoły z Uniwersytetu Warszawskiego: Patryk Czajka, Karol Farbiś, Krzysztof Pszeniczny - VII. miejsce z 7. zadaniami oraz Kamil Dębowski, Błażej Magnowski, Marek Sommer - VIII. miejsce z 6. zadaniami.

Wzorem lat ubiegłych drużyny, które będą reprezentować Polskę w przyszłorocznych finałach światowych, tj. drużyny Uniwersytetu Warszawskiego, Uniwersytetu Jagiellońskiego i Uniwersytetu Wrocławskiego, otrzymają stypendia Rektora Uniwersytetu Warszawskiego ufundowane przez Fundację PKO Banku Polskiego.

Głównym sponsorem reprezentacji Uniwersytetu Warszawskiego jest PKO Bank Polski dzięki któremu możliwe było zapewnienie znakomitych warunków przygotowań do zawodów. Od kilku lat towarzyszy drużynom Uniwersytetu Warszawskiego w startach na poziomie krajowym, europejskim i światowym. Fundacja PKO Banku Polskiego funduje także stypendia dla medalistów. Bank będzie także wspierał drużynę Uniwersytetu Warszawskiego w przygotowaniach i wyjeździe na finały światowe w Tajlandii.

Więcej o samych zawodach CERC 2015 można znaleźć na stronach http://cerc.hsin.hr.

Zdjęcie dostępne pod adresem: http://centrumprasowe.pap.pl/cp/pl/news/info/42860,,studenci-uniwersytetu-warszawskiego-mistrzami-europy-srodkowej-w-programowaniu-zespolowym

Źródło informacji: Instytut Informatyki Uniwersytetu Warszawskiego

UWAGA: Za materiał opublikowany przez Centrum Prasowe PAP odpowiedzialność ponosi jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. (Centrum Prasowe PAP)

Data publikacji 18.11.2015, 10:03