Polityka i społeczeństwo

MSWiA: pierwsze ofiary mrozów (komunikat)

04.01.2016, 12:00aktualizacja: 04.01.2016, 12:00

- MSWiA informuje:

12 osób zmarło w niedzielę w wyniku wychłodzenia organizmu, a dwie w wyniku zatrucia tlenkiem węgla. Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji oraz służby podległe apelują o rozwagę, ostrożność i reagowanie na los tych, którzy przebywają w nieogrzewanych pomieszczeniach.

3 stycznia na terenie kraju odnotowano 12 przypadków zgonów w wyniku wychłodzenia organizmu. 11 ofiar to mężczyźni w wieku od 31 do 66 lat. Do zamarznięć doszło w województwach dolnośląskim, lubelskim, łódzkim, mazowieckim, podkarpackim, śląskim, warmińsko-mazurskim i wielkopolskim. W wyniku niskich temperatur życie straciła również 53-latka z województwa lubelskiego. Od 1 listopada 2015 roku Policja odnotowała już 39 zgonów w wyniku wychłodzenia organizmu.

Niskie temperatury powodują również, że dogrzewamy nasze pomieszczenia przy pomocy urządzeń elektrycznych, piecyków węglowych lub opalanych gazem. Niesprawna instalacja grzewcza oraz niedrożna wentylacja lub nieszczelne przewody dymowe i spalinowe mogą przyczynić się do zatrucia tlenkiem węgla. Tylko w ciągu ostatniej dobry w wyniku zatrucia czadem zmarło dwóch mężczyzn w wieku 25 i 48 lat z województwa podkarpackiego. Tegoroczny sezon grzewczy (od 1 września 2015 roku) to już 18 ofiar zatrucia tlenkiem węgla.

Bądźmy ostrożni – reagujmy!

MSWiA oraz służby podległe apelują o zwracanie uwagi na osoby samotne, bezdomne lub pod wpływem alkoholu.

Osoby samotne mają trudność z radzeniem sobie w codziennych czynnościach i zadbaniem o zapewnienie odpowiedniej temperatury w pomieszczeniach. Zaoferujmy osobom starszym i samotnym w naszym sąsiedztwie pomoc w ogrzaniu ich mieszkań.

Reagujmy również na bezdomnych, którzy szukają schronienia na ogródkach działkowych, w pustostanach czy piwnicach. Nie są to odpowiednie miejsca do przeczekania zimy. Powiadamiajmy służby o obecności bezdomnych w tych miejscach. Nie bądźmy także obojętni na osoby pod wpływem alkoholu - nawet kilka godzin spędzonych na ławce podczas nawet niewielkich mrozów może okazać się dla nich tragiczne w skutkach. Dzwoniąc na numery alarmowe: 997 lub 112 możemy uratować komuś życie.

Bądźmy również ostrożni podczas ogrzewania swoich mieszkań i domów. Przed zimą pamiętajmy o okresowych przeglądach urządzeń grzewczych, instalacji gazowej, wentylacyjnej oraz kominowej. By zadbać o swoje bezpieczeństwo, użytkownicy pieców gazowych lub opalanych węglem mogą zamontować czujkę czadu (tlenku węgla).

kom/ ale/

Data publikacji 04.01.2016, 12:00