Na Mazowszu powołano wicewojewodów (komunikat)

11.01.2016, 15:45aktualizacja: 11.01.2016, 15:45

- Wojewoda Mazowiecki informuje:

Sylwester Dąbrowski otrzymał dziś powołanie na stanowisko I wicewojewody mazowieckiego, a Artur Standowicz na stanowisko II wicewojewody mazowieckiego. Powołania, w imieniu premier Beaty Szydło, wręczył Zdzisław Sipiera, wojewoda mazowiecki.

Sylwester Dąbrowski od 2011 roku zastępca dyrektora Domu Pomocy Społecznej św. Józefa w Mieni (powiat miński). W latach 1997 - 1998 i 2001 – 2010 był wójtem gminy Mińsk Mazowiecki, a w latach 1998 – 2001 zastępcą wójta gminy Mińsk Mazowiecki. Wcześniej leśniczy w Nadleśnictwie Mińsk Mazowiecki. W latach 1990 - 2002 radny Rady Gminy Mińsk Mazowiecki, a w latach 1990 – 1994 jej wiceprzewodniczący i delegat do Sejmiku Województwa Siedleckiego. W roku 1991 współtwórca struktury Porozumienie Centrum w województwie siedleckim (wiceprzewodniczący zarządu wojewódzkiego), w 1994 roku współtwórca i pierwszy przewodniczący Klubu Gazety Polskiej w Mińsku Mazowieckim. Obecnie członek Prawa i Sprawiedliwości – sekretarz Zarządu Okręgu nr 18 siedlecko – ostrołęckiego, szef struktur powiatowych w Mińsku Mazowieckim. Działacz Ochotniczych Straży Pożarnych i stowarzyszenia „Sigma” w Mińsku Mazowieckim wspierającego osoby niepełnosprawne i niedostosowane społecznie. Ukończył administrację na Uniwersytecie Warszawskim. Posiada specjalizację z zakresu organizacji pomocy społecznej. Jest żonaty, ma dwoje dzieci i troje wnucząt. Interesuje się polityką, sportem, fotografią i wędkarstwem.

Artur Standowicz w latach 2007 – 2015 pełnił funkcję dyrektora kancelarii prezydenta Radomia. Wcześniej był asystentem wojewodów: Tomasza Kozińskiego, Wojciecha Dąbrowskiego oraz Jacka Sasina, a od 2015 r. doradcą wójta gminy Jastrzębia. Ukończył Wydział Dziennikarstwa i Nauk Politycznych na Uniwersytecie Warszawskim. Jest żonaty, ma dwoje dzieci. Interesuje się polityką, fotografią i sportem.

Zgodnie z Ustawą o wojewodzie i administracji rządowej w województwie wicewojewodów, na wniosek wojewody, powołuje premier. Zakres ich kompetencji oraz zadań określa wojewoda.

kom/ ksi/

Data publikacji 11.01.2016, 15:45