BANK OCHRONY ŚRODOWISKA SA Wstępna informacja o wyniku finansowym BOŚ S.A. za 2015 r. oraz o rozpoczęciu prac nad programem naprawczym

10.02.2016, 18:10aktualizacja: 10.02.2016, 18:10

Raport bieżący 8/2016

Zarząd Banku Ochrony Środowiska S.A. z siedzibą w Warszawie ("Bank") niniejszym informuje że, w związku z dodatkowymi, niezależnymi od Banku obciążeniami poniesionymi w IV kwartale 2015 r., w tym: kwoty 28,2 mln zł (22,8 mln zł w ujęciu netto) przekazanej do Bankowego Funduszu Gwarancyjnego na wypłaty środków gwarantowanych w wyniku ogłoszenia upadłości Spółdzielczego Banku Rzemiosła i Rolnictwa w Wołominie oraz kwoty 9,0 mln zł (7,3 mln zł w ujęciu netto) przekazanej na Fundusz Wsparcia Kredytobiorców, Bank wykaże za 2015 rok stratę bilansową w szacunkowej wysokości (12,6) mln zł. Wysokość straty zostanie określona ostatecznie po zbadaniu sprawozdań finansowych przez audytora. Zgodnie z raportem bieżącym nr 2 z dnia 12 stycznia 2016 r. w sprawie stałych dat przekazywania raportów okresowych w 2016 r., raport roczny BOŚ S.A. zostanie przekazany do publicznej wiadomości w dniu 7 marca 2016 r.

W związku z art. 142 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Prawo bankowe zobowiązującym banki, w razie powstania straty bilansowej, do zawiadomienia o tym Komisji Nadzoru Finansowego oraz przedstawienia jej programu postępowania naprawczego, Zarząd Banku rozpoczął prace nad przygotowaniem ww. programu.

Informacje dotyczące programu naprawczego Bank będzie publikował w kolejnych raportach bieżących zgodnie z § 78 Rozporządzenia MF z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz