MOSTOSTAL ZABRZE SA Podpisanie znaczącej umowy przez Emitenta

17.02.2016, 17:01aktualizacja: 17.02.2016, 17:01

Raport bieżący 10/2016

Zarząd MOSTOSTALU ZABRZE S.A. ("Emitent", "Wykonawca") informuje, iż w dniu 17 lutego 2016 r. zawarł z firmą Kopex S.A. ("Zamawiający") umowę na zadanie inwestycyjne pn.: "Dostawa konstrukcji stalowej budynku kotłowni, LUVO oraz SCR" z przeznaczeniem dla bloku energetycznego o mocy 910 MW realizowanego dla Tauron Wytwarzanie S.A. Oddział Elektrownia Jaworzno III - Elektrownia II.

Szacunkowa wartość umowy wynosi 52.411.264,50 zł netto +VAT.

Ostateczne rozliczenie powykonawcze nastąpi wg dostarczonej ilości ton konstrukcji stalowej i uzgodnionych cen jednostkowych.

Okres realizacji umowy wynosi: 14 m-cy.

Umowa wejdzie w życie pod warunkiem uzyskania przez Zamawiającego zgód na zawarcie Kontraktu z Wykonawcą. Przedmiotowe zgody Zamawiający winien uzyskać od firmy zlecającej E003B7 Sp. z o.o. (spółka zależna RAFAKO S.A.) oraz RAFAKO S.A., TAURON Wytwarzanie S.A. (Inwestor) oraz Gwarantów o ile będą one wymagane wcześniej zawartymi pomiędzy nimi umowami. Nieuzyskanie wszelkich niezbędnych zgód w terminie do 1 marca 2016 r. oznacza definitywne wygaśnięcie umowy i niemożność jej wejścia w życie.

Łączna wysokość kar umownych naliczonych z tytułu opóźnienia w realizacji przedmiotu kontraktu oraz opóźnienia w usunięciu wad, a także z tytułu opóźnienia w przejęciu bloku do eksploatacji, za które odpowiedzialność ponosi Wykonawca nie może być wyższa niż 15% wartości umowy brutto.

Zamawiający oraz Wykonawca mogą dochodzić kar w wysokości 15% wartości umowy brutto z tytułu rozwiązania kontraktu (lub odstąpienie od kontraktu) z przyczyn, za które odpowiedzialność ponosi druga Strona.

W przypadku, gdy na skutek niewykonania lub nienależytego wykonania, szkoda przekroczy wartość naliczanych z tego tytułu kar umownych, a także w innych przypadkach niewykonania lub nienależytego wykonania przedmiotu kontraktu, strony mają prawo dochodzenia odszkodowania uzupełniającego na zasadach ogólnych wynikających z kodeksu cywilnego. Maksymalna odpowiedzialność stron z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania umowy lub odpowiedzialności deliktowej nie może przekroczyć 100% wartości umowy brutto.

Pozostałe warunki kontraktu nie odbiegają od warunków powszechnie stosowanych w przypadku zawierania tego typu umów.

Kryterium uznania umowy za znaczącą stanowi fakt, iż jej wartość przekracza 10% kapitałów własnych Emitenta.

Podstawa prawna: § 5 ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych (...).

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz