Polityka i społeczeństwo

Laureaci ADAMED SmartUP podbijają świat nauki!

07.03.2016, 15:30aktualizacja: 07.03.2016, 15:30

ADAMED StartUP
Pierwsze miejsca w konkursach i olimpiadach - nie tylko krajowych, ale także międzynarodowych, studia na prestiżowych, zagranicznych uczelniach czy autorskie projekty badawcze, to tylko wybrane osiągnięcia laureatów nagrody głównej programu ADAMED SmartUP. Dzięki ogromnej wiedzy, ambicji oraz profesjonalnemu wsparciu mentorów programu, ta niezwykle uzdolniona młodzież prężnie rozwija swoją karierę w świecie nauki.

ADAMED SmartUP to wyjątkowy program naukowo-edukacyjny, którego celem jest wsparcie rozwoju pasji i zainteresowań szczególnie uzdolnionej młodzieży, a także popularyzacja nauk ścisłych i przyrodniczych. Projekt skierowany jest do uczniów w przedziale wiekowym od 15 do 19 lat. Dzięki wieloetapowemu procesowi rekrutacji, składającemu się z gry rekrutacyjnej, oceny dokumentów aplikacyjnych i rozmów kwalifikacyjnych, nagrodę otrzymują najtęższe młode umysły. Do pierwszej edycji programu zarejestrowało się aż 5 534 uczestników, a na innowacyjny obóz naukowy w lipcu 2015 r. wyjechało 50 laureatów.

"Wyjazd pozwolił mi zarówno odświeżyć i poszerzyć wiedzę z zakresu mechaniki lotu statków powietrznych, jak również zdobyć dużo nowych informacji na temat różnych poddziedzin robotyki, problemów i stosowanych rozwiązań inżynieryjnych. Ciekawym punktem programu była wizyta w laboratoriach Grupy Adamed. Poza tym obóz dał mi możliwość poznania, a także spędzania czasu z niezwykle uzdolnionymi i inteligentnymi rówieśnikami" - mówi Oskar Grudziński, jeden z laureatów programu.

Na podstawie ocen uzyskanych w trakcie rekrutacji oraz wyników zdobytych podczas tego wyjazdu wyłoniono dziesięcioro najlepszych uczestników, którym przyznano nagrodę główną. Otrzymali oni 10-miesięczną pomoc merytoryczną w postaci konsultacji edukacyjnych dostosowanych do ich indywidualnych potrzeb. Dzięki nim laureaci mogą? rozwijać swoje umiejętności poprzez dodatkowe zajęcia przedmiotowe, staże i praktyki w laboratoriach oraz na uczelniach wyższych, zajęcia językowe, a także otrzymywać wsparcie motywacyjne. Po tym okresie kilkorgu z nich zostanie przyznane stypendium naukowe.

"Wsparcie mentorskie ze strony Fundacji Grupy Adamed pozwoliło mi spojrzeć na naukę i studia z zupełnie innej perspektywy. Pomaga mi w bezpośrednim dążeniu do celów, czyli np. aplikowaniu na studia na Uniwersytecie w Cambridge" - mówi Maksymilian Głowacki. Konsultacje edukacyjne bardzo pomogły również Michałowi Bączykowi m.in. w wyborze uczelni. "Otrzymałem wskazówki na temat tego, jak pisać aplikację i jak przygotować się do rozmowy kwalifikacyjnej. W ramach opieki mentorskiej uczestniczyłem także w kursie Oxbridge Preparation Weekend w Wielkiej Brytanii, którego celem było przedstawienie zasad rozmów rekrutacyjnych przeprowadzanych przez tamtejsze uczelnie wyższe" - dodaje Michał.

O studiach za granicą marzy również Anna Sieńko. Obecnie angażuje się w wiele różnych działań, które mają jej w tym pomóc. "Fundacja Grupy Adamed pomogła mi w zorganizowaniu spotkań konsultacyjnych z nauczycielami wykładającymi w programie International Baccalaureate (czyli Matury Międzynarodowej), w którym obecnie się uczę" - mówi Anna.

Wkład i zaangażowanie mentorów docenia Aleksandra Janowska, która za pośrednictwem Fundacji Grupy Adamed odbędzie staż badawczy w ośrodku naukowym. Dzięki niemu będzie mogła poznać praktyczną stronę najbardziej interesujących ją zagadnień i zdobyć doświadczenie w pracy laboratoryjnej.

Ofertę rozpoczęcia studiów w Cambridge - na prestiżowym uniwersytecie znajdującym się na podium rankingów porównujących uczelnie z całego świata - otrzymał już natomiast Marcin Bąk. "To mój największy sukces, ponieważ jest owocem wszystkich dotychczasowych osiągnięć. Zdobyłem go niewątpliwe dzięki uczestnictwu w projekcie ADAMED SmartUP" - komentuje Marcin. Zaproszenia do studiowania na zagranicznych uczelniach otrzymali także Michał Bączyk oraz troje uczniów z 50-tki, która wyjechała na obóz naukowy.

Czym jeszcze zajmują się obecnie laureaci nagrody głównej programu? Cały czas rozwijają swoje pasje, tworząc modele i prototypy według własnego projektu, prowadząc autorskie badania, uczestnicząc w różnego rodzaju konkursach. Aleksandra Janowska bierze udział w konkursie dla młodych naukowców "EU Contest for Young Scientists". Warte uwagi są również osiągnięcia Patrycji Paśniewskiej, która wraz z kolegami ze starszych klas bierze udział w konkursie "CanSat", organizowanym przez Europejską Agencję Kosmiczną (ESA). Zadaniem uczestników tego turnieju jest zaprojektowanie, a później zbudowanie minisatelity mieszczącej się w pojemniku wielkości puszki po napoju.

Michał Bączyk ściśle współpracuje z wieloma ośrodkami badawczymi, m.in. z Wydziałem Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego przy eksperymencie związanym z kropkami kwantowymi. Przedsięwzięcie to, realizowane wspólnie z Jerzym Szuniewiczem (ambasadorem programu ADAMED SmartUP), zostanie zaprezentowane m.in. na międzynarodowych targach naukowych „Expo Sciences” we Francji, które odbędą się w lipcu 2016 r.

Laureaci angażują się również w akcje społeczne oraz inicjatywy non-profit, np. Anna Sieńko jest wolontariuszką "Fundacji Dr Clown", a Aleksandra Janowska "Greenpeace'u". Ważnym punktem na ścieżce naukowej tych zdolnych, młodych osób jest niewątpliwie udział w programie ADAMED SmartUP, którego kolejna edycja rozpoczęła się we wrześniu ubiegłego roku. Obecnie prowadzony jest drugi etap rekrutacji na innowacyjny obóz naukowy, do którego dostali się najlepsi uczestnicy naukowej gry alternatywnej rzeczywistości stanowiącej pierwszy etap programu. Ci gracze zostali poproszeni o przesłanie do 15 lutego br. swoich aplikacji tj. świadectwa, CV, listu motywacyjnego oraz opinii nauczyciela. Na podstawie tych dokumentów ich sylwetki zostaną ocenione przez Radę Naukową Programu. Następnie zadaniem uczestników będzie jak najlepsze zaprezentowanie siebie podczas rozmów kwalifikacyjnych. Serdecznie zachęcamy do śledzenia informacji o osiągnięciach naukowych laureatów programu oraz zmagań aktualnej edycji na stronie: www.adamedsmartup.pl oraz profilu na Facebooku: https://www.facebook.com/ADAMEDSmartUP.

ADAMED SmartUP

ADAMED SmartUP to projekt naukowo-edukacyjny skierowany do uczniów gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych, mający na celu popularyzację nauk ścisłych i przyrodniczych oraz wsparcie rozwoju pasji i zainteresowań szczególnie uzdolnionej młodzieży. Podstawą inicjatywy jest platforma internetowa www.adamedsmartup.pl oraz program stypendialny przeznaczony dla osób w wieku 15-19 lat. Program patronatem honorowym objęli: Minister Edukacji Narodowej, Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, Narodowe Centrum Nauki, Politechnika Warszawska, Polska Akademia Nauk, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Uniwersytet Jagielloński, Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Uniwersytet Warszawski, Warszawski Uniwersytet Medyczny oraz Akademia Morska w Szczecinie.

Organizatorem programu ADAMED SmartUP jest Fundacja Grupy Adamed, której celem jest wspieranie działalności badawczo-rozwojowej, naukowej i oświatowej, popularyzacja nauki oraz wsparcie rozwoju młodzieży i środowiska naukowego.

Grupa Adamed to polska firma farmaceutyczno-biotechnologiczna, która powstała dzięki własnej myśli naukowej i własnym patentom. Obecnie jest producentem ponad 250 produktów, oferowanych pacjentom w 60 krajach na świecie. Posiada swoje przedstawicielstwa w Rosji, Hiszpanii, Kazachstanie i na Ukrainie. Aktualnie zatrudnia 1 600 osób. Od 2000 r. firma prowadzi własną działalność badawczo-rozwojową, przeznaczając na ten cel kwotę 900 mln zł. Tworzy konsorcja naukowo-badawcze z wiodącymi uczelniami oraz instytutami naukowymi. Własność intelektualna firmy chroniona jest wieloma patentami.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 07.03.2016, 15:30