GRUPA KĘTY SA Wstępne wyniki I kwartału 2016

24.03.2016, 08:57aktualizacja: 24.03.2016, 08:57

Raport bieżący 8/2016

Zarząd Grupy Kęty S.A. zgodnie z ogłoszonym kalendarzem wydarzeń korporacyjnych podaje do publicznej wiadomości wstępne prognozy dotyczące wyników pierwszego kwartału 2016 r.

Bieżący rok rozpoczął się bardzo optymistycznie. Zarówno na rynku krajowym, jak i na rynkach zagranicznych obsługiwanych przez spółki grupy kapitałowej utrzymywała się dobra koniunktura. Miało to swoje przełożenie zarówno na prognozowaną dynamikę sprzedaży, jak i osiągane marże. Zgodnie z szacunkami Zarządu najwyższą dynamikę w pierwszym kwartale osiągnie Segmentu Usług Budowlanych (ok. 60%) oraz Segment Systemów Aluminiowych (ok. 30%). Segment Opakowań Giętkich zwiększy swoją sprzedaż o ok.15% a Segment Akcesoriów Budowlanych o ok. 5%. Porównywalną do zeszłego roku sprzedaż osiągnie Segment Wyrobów Wyciskanych, jednak w przypadku tego segmentu na uwagę zasługuje fakt, iż ceny aluminium na rynkach światowych spadły o ponad 15% w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego. Część tego spadku została skorygowana rosnącym kursem dolara jednakże po uwzględnieniu tego czynnika spadek aluminium liczony w PLN wyniósł w pierwszym kwartale ok. 10%. Tak więc osiągnięcie przez SWW porównywalnego do zeszłego roku poziomu sprzedaży oznacza, że realny wzrost wyniósł ok. 10% (po uwzględnieniu spadku cen surowca). Skonsolidowane przychody ze sprzedaży wyniosą ok 505 mln zł, czyli będą wyższe o ok. 8% od wielkości zeszłorocznych.

Według szacunków Zarządu Spółki skonsolidowany zysk operacyjny pierwszego kwartału wzrośnie o 20% w porównaniu do roku ubiegłego i wyniesie ok. 63 mln zł, natomiast EBITDA (zysk operacyjny bez uwzględnienia amortyzacji) wyniesie 88 mln zł (również wzrost o ok. 20%). Saldo działalności finansowej w kwartale (koszty odsetek, różnice kursowe na wycenie pozycji bilansowych, w tym kredytów walutowych) będzie miało wynik ujemny i wyniesie ok 3,5 mln zł, (w pierwszym kwartale 2015 roku saldo wyniosło -13,2 mln zł). Spółka szacuje, iż skonsolidowany zysk netto kwartału wyniesie ok. 50 mln zł, co jest wartością o 40% wyższą od wyniku pierwszego kwartału 2015 roku. Na koniec marca 2016 roku dług netto Grupy Kapitałowej wyniesie według szacunków do 280 mln zł.

Powyższa prognoza została przygotowana w oparciu o następujące założenia.

1 kwartał 2015 1 kwartał 2016(prognoza) Zmiana

średni kurs EUR/PLN w kwartale 4,19 4,35 +4%