JASTRZĘBSKA SPÓŁKA WĘGLOWA SA Aktualizacja zakładanego harmonogramu procesu dezinwestycji dotyczącej Grupy SEJ

01.04.2016, 00:15aktualizacja: 01.04.2016, 00:15

Raport bieżący 12/2016

W nawiązaniu do raportów bieżących nr 52/2015, 66/2015, 10/2016 oraz publikowanych informacji dotyczących zakładanego harmonogramu procesu dezinwestycji dotyczącej Grupy SEJ (obejmującej spółki: SEJ, PEC i SEJ Serwis) w związku z realizowanymi działaniami w zakresie restrukturyzacji zadłużenia finansowego Grupy Kapitałowej Jastrzębskiej Spółki Węglowej S.A. ("Spółka", "JSW"), w szczególności informacji zawartych w Nocie 10 - Aktywa trwałe przeznaczone do sprzedaży Śródrocznego Skróconego Sprawozdania Finansowego JSW za okres 12 miesięcy zakończony 31 grudnia 2015 r., Zarząd Spółki informuje, że wspomniany w ww. raporcie okresowym przewidywany przez Spółkę na 31 marca 2016 r. termin zakończenia transakcji zbycia Grupy SEJ uległ przesunięciu.

W związku z aktualizacją zakładanego harmonogramu procesu dezinwestycji dotyczącej Grupy SEJ oraz aktualizacją harmonogramów innych czynności, trwają obecnie rozmowy z obligatariuszami programu emisji ustanowionego umową programu emisji z dnia 30 lipca 2014 roku ("Obligatariusze"), w celu przedłużenia terminów na dokonanie określonych czynności wobec Obligatariuszy dotyczących ww. procesu dezinwestycji oraz innych procesów, które wynikają z zawartej pomiędzy JSW a obligatariuszami umowy o dalszej współpracy z dnia 24 września 2015 roku (zmienionej kolejnymi aneksami) ("Umowa o Dalszej Współpracy"). Tak jak Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 10/2016, w przypadku braku osiągnięcia porozumienia z Obligatariuszami co do wykonania określonych działań w terminach uzgodnionych w Umowie o Dalszej Współpracy (przy czym niektóre z tych terminów upływają również w dniu dzisiejszym), takie niewykonanie danego działania w terminie pierwotnie uzgodnionym stanowi niewywiązanie się ze zobowiązania z tytułu Umowy o Dalszej Współpracy dające każdemu Obligatariuszowi prawo wypowiedzenia Umowy o Dalszej Współpracy i zażądania wcześniejszego wykupu obligacji wyemitowanych przez JSW na podstawie programu emisji obligacji.

O wynikach rozmów z Obligatariuszami oraz o wszystkich istotnych sprawach związanych z prowadzonymi działaniami restrukturyzacyjnymi Spółka będzie informowała odrębnymi raportami.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz