MOSTOSTAL ZABRZE SA Podpisanie znaczącej umowy

11.04.2016, 18:18aktualizacja: 11.04.2016, 18:18

Raport bieżący 26/2016

Zarząd MOSTOSTALU ZABRZE- S.A. ("Emitent", "Wykonawca") informuje, iż w dniu 11 kwietnia 2016 r. została podpisana z NITROERG SPÓŁKA AKCYJNA ("Zamawiający") umowa na zadanie inwestycyjne pn.: "Budowa "pod klucz" w systemie Generalnego Wykonawcy instalacji do produkcji Nitrocetu oraz instalacji do zatężania kwasu ponitracyjnego".

Wartość umowy wynosi 19 570 000,00 zł netto oraz 11.844.250,00 EUR netto (co stanowi na dzień przekazania raportu równowartość 50.656.672,83 zł netto). Łączna wartość kontraktu wynosi 70.226.672,83 zł netto.

Termin realizacji kontraktu: 24 miesiące od daty zawarcia kontraktu.

Umowa przewiduje miedzy innymi następujące kary umowne: za odstąpienie od kontraktu przez Zamawiającego z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy - 10 % ceny kontraktu netto, za odstąpienie od kontraktu przez Wykonawcę z przyczyn leżących po stronie Zamawiającego - 10 % ceny kontraktu netto, za nieterminowe wykonywanie Przedmiotu Kontraktu zgodnie z ustalonym Harmonogramem - każdorazowo 0,5 % ceny kontraktu netto za każdy rozpoczęty tydzień opóźnienia, za nie dotrzymane terminów przystąpienia do usuwania usterek i usunięcia usterek w okresie gwarancji - 0,5 % ceny kontraktu netto za każdy rozpoczęty tydzień opóźnienia. Łączna wysokość kar umownych nie może przekroczyć 100 % ceny kontraktu netto.

Umowa dopuszcza możliwość dochodzenia odszkodowania uzupełniającego przez Zamawiającego.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz