SFINKS POLSKA SA Wybór podmiotu uprawnionego do badania sprawozdań finansowych

14.04.2016, 17:18aktualizacja: 14.04.2016, 17:18

Raport bieżący 6/2016

Zarząd Sfinks Polska S.A. ("Sfinks", "Spółka") informuje, że w dniu 13 kwietnia 2016 r. Rada Nadzorcza Sfinks Polska S.A. dokonała wyboru firmy Deloitte Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.k. z siedzibą w Warszawie, Al. Jana Pawła II 19 ("Audytor") jako podmiotu upoważnionego do badania jednostkowych i skonsolidowanych sprawozdań finansowych Sfinks Polska S.A. odpowiednio za okres od 1 grudnia 2015 r. do 31 grudnia 2016 r. oraz za okres 1 stycznia 2017 r. do 31 grudnia 2017 r. Audytor dokona również przeglądu skróconych półrocznych sprawozdań finansowych sporządzonych w ww. okresach.

Deloitte Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. z siedzibą w Warszawie przy ul. Jana Pawła II 19 jest wpisana przez Krajową Radę Biegłych Rewidentów na listę podmiotów uprawnionych do badania sprawozdań finansowych pod numerem 73.

Umowa z Audytorem zostanie zawarta na czas określony niezbędny dla przeprowadzenia badania i przeglądu wyżej wymienionych sprawozdań finansowych.

Rada Nadzorcza Spółki dokonała wyboru podmiotu uprawnionego do badania sprawozdań finansowych zgodnie z obowiązującymi przepisami i normami zawodowymi.

Sfinks korzystał z usług wybranego podmiotu w zakresie badania sprawozdań finansowych za rok obrotowy 2014/2015. Jednocześnie w przeszłości Spółka korzystała z usług Deloitte Audyt Sp. z o.o. siedzibą w Warszawie tj. podmiotu, który przekształcił się w Deloitte Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.k. w zakresie weryfikacji sprawozdań finansowych Spółki za lata 2009 - 2013. Dodatkowo Spółka korzystała w przeszłości z usług spółek z Grupy Deloitte w zakresie doradztwa rachunkowego, podatkowego oraz prawnego.

Wybór został dokonany przez Radę Nadzorczą zgodnie z § 22 ust. 2 pkt 3 Statutu Spółki w związku z § 5 ust. 1 pkt 3 Regulaminu Rady Nadzorczej oraz art. 66 ust. 4 ustawy z dnia 29 września 1994 r. o rachunkowości.

Podstawa prawna §5 ust. 1 pkt. 19) oraz § 25) Rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim z dnia 19 lutego 2009 r.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz