Qlik wzmacnia ofertę rozwiązań opartych na chmurze poprzez zakup Industrial CodeBox

12.05.2016, 12:24aktualizacja: 12.05.2016, 12:24

Wsparcie opracowanej przez firmę Qlik strategii przygotowania danych poprzez łączność z internetowymi źródłami danych.

RADNOR, Pensylwania - (BUSINESS WIRE) - Qlik® (NASDAQ: QLIK), lider branży wizualnej analizy danych, ogłosiła dziś zakup Industrial CodeBox, firmy, która stworzyła QVSource, pozwalający użytkownikom Qlik Sense®QlikView® na zamieszczanie danych pochodzących ze źródeł opartych na chmurze, takich jak media społecznościowe, aplikacje typu „oprogramowanie jako usługa” (SaaS) oraz inne internetowe interfejsy API, w swoich własnych aplikacjach w celu umożliwienia bardziej szczegółowej analizy sytuacji. Firma QVSource, która jest partnerem firmy Qlik od 2011 r., dostarcza ponad 40 dostępnych bezpośrednio konektorów do konkretnych aplikacji w ramach popularnych serwisów internetowych, takich jak Twitter, Facebook i Google, jak również do aplikacji opartych na chmurze, w tym Microsoft Dynamics CRM i SugarCRM. Dzięki temu zakupowi firma Qlik skraca czas potrzebny do osiągnięcia pierwszych korzyści oraz zwiększa wskaźnik zwrotu z inwestycji platformy Qlik do wizualnej analizy danych poprzez umożliwienie klientom szybkiego ustawiania i zamieszczania danych ze źródeł opartych na chmurze w celu umożliwienia jeszcze bardziej szczegółowej analizy sytuacji. Szczegóły transakcji nie zostały ujawnione.

Qlik Connectors: Zobacz całą historię w przeciągu kilku minut

Obecnie większość firm korzysta w swojej działalności z aplikacji internetowych i usług opartych na chmurze, takich jak Google Analytics i Salesforce.com. Wobec wzrostu znaczenia platform mediów społecznościowych jako narzędzi komunikacji trend ten oznacza, że ciągle rosnące ilości danych firmowych są przechowywana online przez dostawców usług.

Ponieważ popularność wyszukiwania danych przedsiębiorstw wzrosła, coraz więcej klientów firmy Qlik potrzebuje pojedynczego rozwiązania obejmującego usługi oparte na chmurze, aby móc, wykorzystując własne swoje dane, uzyskać pełen obraz sytuacji. Qilk Connectors (konektory Qilk) umożliwiają teraz intuicyjną komunikację z coraz większą liczbą usług online i internetowych źródeł danych, nie licząc lokalnych baz danych, aplikacji, arkuszy kalkulacyjnych i źródeł spersonalizowanych. Wszystkie te dane można umieścić na platformie Qlik do analizy wizualnej danych, gdzie użytkownicy mogą analizować połączone dane zewnętrzne i wewnętrzne.

Jak to działa: Otwieranie nowych i ważnych źródeł danych

Dane przechowywane są w coraz większej liczbie bardzo różnych lokalizacji, a lokalne systemy operacyjne są w coraz większym stopniu zastępowane przez usługi oparte na chmurze - nawet na poziomie przedsiębiorstwa. Wykorzystując stosowany przez firmę Qlik asocjacyjny model danych, Qlik Connectors mogą teraz dynamicznie przeszukiwać media społecznościowe oraz aplikacje oparte na chmurze i automatycznie umieszczać dane na platformie Qlik do analizy wizualnej danych, aby dostarczyć klientom bardziej szczegółowy obraz ich działalności. Dane można również wzbogacać podczas ich pozyskiwania, np. wpis z Tweetera lub Facebooka może być analizowany pod kątem jego wydźwięku. Dzięki Qlik Connectors klienci mogą również dokonywać automatyzacji i decydować o harmonogramie importowania danych na platformę Qlik do wizualnej analizy danych. Oznacza to znaczną poprawę spójności analizy danych i daje użytkownikom narzędzia, dzięki którym mogą podejmować oparte na informacjach decyzje biznesowe w czasie bliskim rzeczywistemu.

Według Anthony'ego Deightona, dyrektora ds. technologii w firmie Qlik: „Industrial CodeBox i ich aplikacja QVSource doskonale pasuje do naszej strategii zakupów jako dopasowana technologia zwiększająca wartość rozwiązań Qlik dla naszych klientów”. Daje nam to wyjątkową możliwość przyspieszenia przygotowywania danych i poszerzenia naszej oferty rozwiązań opartych na chmurze, aby sprostać potrzebom klientów”.

Dostępność produktu

Firma Industrial CodeBox opracowała rozwiązania integrujące z platformą Qlik do analizy wizualnej danych będąc naszym partnerem technologicznym, dlatego obecnie z jej produktów korzystają już setki klientów firmy Qlik. Wszystkie udostępnione dotąd konektory QVSource będą nadal obsługiwane i zostaną wkrótce przemianowane na Qlik Connectors.

O firmie Qlik

Qlik (NASDAQ: QLIK) jest liderem branży analizy wizualnej danych. Portfolio produktów firmy stanowi odpowiedź na rosnące potrzeby klientów w zakresie od raportowania i samodzielnej wizualnej analizy danych po wspomagane instrukcjami, wbudowane i spersonalizowane narzędzia analityczne. Około 39 tys. klientów korzysta z rozwiązań stworzonych przez firmę Qlik, aby interpretować informacje pochodzące z różnych źródeł i badać ukryte zależności między danymi, co skutkuje wyciąganiem wniosków inspirujących dobre pomysły. Główna siedziba Qilk mieści się w Radnor w stanie Pensylwania, zaś współpracując z ponad 1700 partnerami działającymi w ponad 100 krajach firma posiada biura na całym świecie.

Zastrzeżenie dotyczące oświadczeń wybiegających w przyszłość

Niniejszy komunikat prasowy zawiera oświadczenia wybiegające w przyszłość, obejmujące m.in. oświadczenia dotyczące wartości i efektywności produktów firmy Qlik, wprowadzania i dat udostępniania ulepszeń lub produktów dodatkowych oraz rozwoju, ekspansji i rynkowego przywództwa firmy Qlik, z którymi wiąże się ryzyko, niepewność, prognozy i inne czynniki które, jeśli się nie zmaterializują lub nie potwierdzą, mogą sprawić, że wyniki firmy Qlik będą różnić się istotnie od wyników zapowiadanych lub sugerowanych w tego typu oświadczeniach wybiegających w przyszłość.

Wszelkie oświadczenia, które nie są stwierdzeniem faktu historycznego, można uważać za oświadczenia wybiegające w przyszłość, w tym oświadczenia, w których występują słowa: „przewiduje”, „plan”, „spodziewać się”, „skupiać się na”, „antycypuje”, „wierzy”, „cel”, „zamiar”, „oceniać”, „potencjał”, „może”, „będzie”, “być może”, „dynamika”, „możliwość”, „mógłby”, „dąży” itp. Qlik uznaje wszelkie tego typu oświadczenia wybiegające w przyszłość za podlegające przepisom dotyczącym zastrzeżeń dla oświadczeń wybiegających w przyszłość, zawartym w sekcji 21E ustawy o obrocie papierami wartościowymi oraz ustawie o reformie przepisów procesowych dotyczących papierów wartościowych z 1995 r. Rzeczywiste wyniki mogą różnić się istotnie od przedstawianych w takich oświadczeniach z powodu wystąpienia różnorodnych czynników. Przeszłe wyniki działalności niekoniecznie muszą stanowić przesłankę dla wyników osiąganych w przyszłości. Oświadczenia wybiegające w przyszłość zawarte w niniejszym komunikacie odzwierciedlają stanowisko firmy Qlik w dniu upublicznienia komunikatu. Niniejszy komunikat ma w zamierzeniu przedstawiać ogólny zarys kierunku rozwoju naszych produktów i nie może stanowić podstawy do podjęcia decyzji o zakupie, ponieważ stworzenie, udostępnienie i czas udostępnienia jakichkolwiek cech lub funkcji wspomnianych w opisach produktów leży wyłącznie w naszej gestii. Firma Qlik spodziewa się, że przyszłe wydarzenia i trendy spowodują zmianę naszego stanowiska. Firma Qlik nie zamierza ani nie zobowiązuje się aktualizować lub poprawiać jakichkolwiek oświadczeń wybiegających w przyszłość z powodu pojawienia się nowych informacji, przyszłych zdarzeń lub innych przyczyn. Wspomniane oświadczenia wybiegające w przyszłość nie prezentują stanowiska firmy Qlik w czasie późniejszym niż data ogłoszenia niniejszego komunikatu.

© 2016 QlikTech International AB. Wszelkie prawa zastrzeżone. Qlik®, Qlik Sense®, QlikView®, QlikTech®, Qlik® Cloud, Qlik® DataMarket, Qlik® Analytics Platform oraz loga QlikTech są znakami handlowymi należącymi do firmy QlikTech International AB, które zostały zarejestrowane w wielu krajach. Inne marki i loga wymienione w niniejszym dokumencie są znakami handlowymi lub zarejestrowanymi znakami handlowymi należącymi do swoich odpowiednich właścicieli.

Wersja źródłowa dostępna na businesswire.com: http://www.businesswire.com/news/home/20160511006375/pl/

Źródło: Qlik

KONTAKT: