Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Takie są ustalenia raportu TNS Polska "Badania nawyków dotyczących nawodnienia i odżywiania wśród dzieci szkolnych", opracowanego na podstawie sondażu z maja 2016 r. przeprowadzonego na zlecenie Żywiec Zdrój SA. Po raz pierwszy badaniami objęto zarówno rodziców, nauczycieli jak i dzieci z klas 1-6.
Wyniki sondażu były głównym tematem zorganizowanej przez PAP debaty pt. "Woda i napoje a zdrowie dzieci", która odbyła się 16 czerwca w Warszawie.
W dyskusji wzięli udział prof. dr hab. Halina Weker z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie, dr n. med. Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, psycholog i psychoterapeuta Marta Żysko-Pałuba, Grzegorz Łapanowski z Fundacji "Szkoła na widelcu", dyrektor szkoły podstawowej 103 w Warszawie Danuta Kozakiewicz oraz przedstawiciel TNS Polska Michał Rogowski.
Mamy wiedzą, że woda jest zdrowa, ale nie wszystkie podają ją swoim dzieciom. Blisko 80 proc. badanych dzieci w wieku 6-13 lat w okresie ostatniej doby wypiło przynajmniej jeden słodki napój zawierający cukier (lub naturalnie występujące cukry). W szkole również dominują płyny słodkie, na przykład do obiadu niezmiennie serwowane są kompoty, a także herbata.
Błędnie oceniamy to jak dużo wypijamy płynów. Rodzice uważają, że ich dzieci wypijają więcej niż ma to miejsce w rzeczywistości.
Zbyt małe nawodnienie organizmu dziecka może powodować spadek energii i obniżoną aktywność, uczucie zmęczenia oraz spadek koncentracji lub wręcz przeciwnie - nadaktywność i rozdrażnienie.
Dzieci po wodę sięgają częściej jedynie w czasie aktywności fizycznej.
Dość powszechna jest opinia, że dzieci nie lubią smaku czystej wody, dlatego rodzice pozwalają im pić słodkie napoje. W sondażu TNS Polska tak twierdzi 34 proc. matek. Eksperci przekonują jednak, że nigdy nie jest za późno na zbudowanie zdrowego nawyku picia wody.
Błędne jest również przekonanie, że u dzieci w wieku szkolnym trudno jest zmienić złe nawyki. Badanie pokazało, że 31 proc. mam wolałoby, żeby ich dzieci piły wodę, ale ich zdaniem, jest już za późno, żeby nauczyć dziecko dobrych nawyków. Eksperci temu zaprzeczają. Przyzwyczajenia te można zmienić, jednak sami rodzice powinni być przykładem dla swych dzieci. Najważniejsze też, aby woda była zawsze pod ręką, wtedy dzieci chętniej po nią sięgną.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
| Data publikacji | 21.06.2016, 10:50 |
| Źródło informacji | Centrum Prasowe PAP |
| Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Weterynaryjne karmy dla kotów: kiedy warto je stosować?
Każdy odpowiedzialny opiekun pragnie dla swojego kota tego, co najlepsze - długiego, zdrowego i szczęśliwego życia. Bardzo ważnym elementem tej troski jest bez wątpienia odpowiednio zbilansowana dieta. Na co dzień sięgamy po wysokiej jakości karmy bytowe, które zaspokajają podstawowe potrzeby żywieniowe naszych mruczków. Czasami jednak zdrowie pupila wymaga czegoś więcej niż standardowego pożywienia. Właśnie w takich sytuacjach na scenę wkraczają weterynaryjne karmy dla kotów, stając się potężnym narzędziem w rękach lekarza i wsparciem w walce o dobre samopoczucie zwierzęcia. Kiedy ich stosowanie jest konieczne i czym tak naprawdę różnią się od karm dostępnych na sklepowych półkach?- 17.12.2025, 11:21
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Fera
-
Trzustka drukowana w 3D - rewolucyjne rozwiązanie z tytułem „Polskiego Produktu Przyszłości”
Bioniczna trzustka cATMP® to pierwszy na świecie w pełni funkcjonalny narząd biodrukowany w technologii 3D, zdolny do produkcji insuliny, glukagonu i peptydu C w sposób odpowiadający naturalnej fizjologii ludzkiej trzustki. Co więcej, może być produkowany „na żądanie” i przechowywany w specjalnie zaprojektowanym bioreaktorze do czasu transplantacji. To właśnie w ręce twórców tego przełomowego rozwiązania - firmy Polbionica S.A. - trafiła nagroda główna w tegorocznej edycji Konkursu „Polski Produkt Przyszłości”.- 12.12.2025, 12:51
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PARP
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ