Newsletter

Bezpieczeństwo żywnościowe w Polsce stabilne

22.06.2016, 12:22aktualizacja: 22.06.2016, 12:22

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Polska zajmuje 29. miejsce pośród 113 krajów monitorowanych przez Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego, na zlecenie firmy DuPont. Kraj znacznie poprawił zeszłoroczne wyniki w obszarze stabilności produkcji rolnej i zdolności do minimalizowania skutków urbanizacji. Najbardziej obniżona została punktacja za poziom stabilności politycznej.

Ogólna punktacja dla Polski wynosi 72,4 pkt. na 100 możliwych. Plasuje ją to na 29. miejscu na świecie i 17. w Europie. Najwyższy możliwy wynik otrzymała za obecność systemów zabezpieczenia żywnościowego, dostęp do finansowania dla rolników i standardy żywienia. Najsłabiej wypada pod względem poziomu wydatków na badania i rozwój w rolnictwie (tylko 12,5 pkt.) i produkt krajowy brutto (17,4 pkt.).

Najbardziej obniżona została punktacja dla Polski za poziom stabilności politycznej. Ocena spadła z 66,7 pkt. w ubiegłym roku do 44,4 pkt. obecnie. Kraj poprawił natomiast o 20,4 pkt. wynik w obszarze zdolności do minimalizowania skutków urbanizacji. Wzrost (+8,4 pkt.) odnotowano także w zakresie stabilności produkcji rolnej. Niestety Polska znalazła się na 5. miejscu pośród krajów europejskich z największym odsetkiem osób otyłych. Problem ten dotyczy aż 25,2 proc. polskiego społeczeństwa. Średnia dla Europy jest o 2,9 proc niższa.

Wzrost gospodarczy, spadające ceny żywności oraz rosnące przychody napędzają bezpieczeństwo żywnościowe na świecie. Przeciętny wynik 113 krajów wzrósł o 0,6 pkt., a ponad 85 proc. państw poprawiła punktację z zeszłego roku. Największa poprawa nastąpiła w krajach o średnim dochodzie. Pierwszy raz od powstania Indeksu w 2012 roku odnotowano wzrost bezpieczeństwa żywnościowego w Europie. Najwyższą pozycję w Indeksie utrzymują Stany Zjednoczone (86,6 pkt.). Na końcu zestawienia znajduje się Burundi (24,0 pkt.). Spośród państw europejskich najwyżej plasuje się Irlandia (84,3 pkt.)

Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego (Global Food Security Index) jest opracowywany na zlecenie firmy DuPont przez Economist Intelligence Unit (EIU) od 2012 roku. Ocenia 28 czynników zgrupowanych w trzy kategorie - osiągalność cenowa, dostęp do żywności, jej jakość i bezpieczeństwo.

Kontakt dla mediów:

Włodzimierz Soboń

tel. kom. +48 606 802 591

e-mail: wlodzimierz.sobon@dupont.com

 

Magdalena Pawlaktel. kom. +48 605 227 229e-mail: magdalena.pawlak@fleishmaneurope.com

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 22.06.2016, 12:22
Źródło informacji DuPont
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ