Polityka i społeczeństwo

MSZ: polsko-niemieckie konsultacje międzyrządowe w Berlinie (komunikat)

22.06.2016, 18:50aktualizacja: 22.06.2016, 18:50

- MSZ informuje:

Pod przewodnictwem premier Beaty Szydło i kanclerz Angeli Merkel, odbyły się w środę XIV polsko-niemieckie konsultacje międzyrządowe. Stronę polską reprezentowało 13 ministrów oraz 5 przedstawicieli kierownictwa resortów na szczeblu sekretarza i podsekretarza stanu. Ze strony niemieckiej uczestniczyło 10 ministrów i 6 sekretarzy stanu. Ponadto spotkali się także obaj koordynatorzy ds. współpracy dwustronnej: sekretarz stanu w MSWiA Jakub Skiba i premier Brandenburgii Dietmar Woidke.

Rozmowa ministra Witolda Waszczykowskiego z ministrem spraw zagranicznych Niemiec Frankiem-Walterem Steinmeierem dotyczyła głównie stosunków dwustronnych, szczytu NATO w Warszawie, przyszłości Unii Europejskiej w kontekście referendum w Wielkiej Brytanii. Szefowie dyplomacji Polski i Niemiec mówili dziś także o konflikcie rosyjsko-ukraińskim, kryzysie migracyjnym, polityce energetycznej i współpracy regionalnej w ramach Trójkąta Weimarskiego oraz Grupy Wyszehradzkiej. W jednej z berlińskich szkół ministrowie zaprezentowali wspólnie pierwszy tom polsko-niemieckiego podręcznika do historii. – Dzisiejsza uroczystość ma szczególne znaczenie dla stosunków polsko-niemieckich, zarówno w wymiarze praktycznym, jak i symbolicznym. 71 lat po zakończeniu II wojny światowej, która – wydawało się – nieodwołalnie podzieli nasze społeczeństwa na wiele pokoleń, możemy dzisiaj przedstawić Państwu efekt wyjątkowego, wspólnego projektu: polsko-niemiecki podręcznik do historii – podkreślił szef polskiego MSZ. – Inauguracja podręcznika ma, jak wspomniałem, również charakter symboliczny. Wpisuje się w tegoroczne obchody 25-lecia podpisania Traktatu o dobrym sąsiedztwie i przyjaznej współpracy między Polską i Niemcami. Publikacja ta pokazuje, jak szybko udało nam się wspólnym wysiłkiem doprowadzić do normalizacji w relacjach dwustronnych. Jest przejawem dojrzałości i otwartości obydwu krajów oraz gotowości do rozmowy na wszelkie, nawet najbardziej wrażliwe tematy – dodał minister Waszczykowski.

Ministrowie Waszczykowski i Steinmeier podpisali dziś także deklarację z okazji 25-lecia polsko-niemieckiego Traktatu o dobrym sąsiedztwie i przyjaznej współpracy. W dokumencie obie strony odnoszą się do stosunków dwustronnych, a także aktualnych wyzwań dla Unii Europejskiej.

W trakcie konsultacji, działając w imieniu ministra spraw zagranicznych, podsekretarz stanu Joanna Wronecka popisała wspólnie z sekretarzem stanu Federalnego Ministerstwa Współpracy Gospodarczej i Rozwoju Friedrichem Kitscheltem Memorandum o współpracy przy realizacji wspólnego polsko – niemieckiego projektu humanitarnego dotyczącego odbudowy libańskich szkół publicznych, w których uczą się dzieci uchodźców syryjskich oraz najuboższe dzieci libańskie.

Przed rozpoczęciem konsultacji minister Waszczykowski spotkał się także z przewodniczącym Bundestagu Norbertem Lammertem oraz przewodniczącym Komisji Spraw Zagranicznych Bundestagu Norbertem Röttgenem.

kom/ ale/

Data publikacji 22.06.2016, 18:50