Waves Audio rusza z kampanią Kickstarter w celu zebrania funduszy na Nx Head Tracker, produkt pozwalający na realistyczne przeżycia audio w 3D

23.06.2016, 11:37aktualizacja: 23.06.2016, 11:37

KNOXVILLE, Tennessee, 23 czerwca 2016 r. /PRNewswire/ - Wcześniej tego roku firma Waves Audio ogłosiła wprowadzenie Nx, czyli przełomowego oprogramowania pozwalającego na panoramiczne obrazowanie dźwięku do słuchawek stereo, tym samym otwierając możliwości zastosowaniom wirtualnej rzeczywistości, rzeczywistości rozszerzonej, 3D i nie tylko. Waves Nx umożliwia użytkownikom doświadczenie tej samej naturalnej głębi, refleksów i obrazowania panoramicznego co w głośnikach w pokoju, tylko że w słuchawkach. Przy wykorzystaniu Waves Nx muzyka, filmy i gry zapewniają prawdziwie rewolucyjne przeżycia, ponieważ zyskują dodatkowy aspekt realistycznego 3D, a to wszystko dostępne jest w posiadanych przez użytkownika słuchawkach. Firma Waves zdecydowała się położyć znaczący nacisk na badania i rozwój Nx w celu dalszej pracy nad rozwiązaniem. Teraz firma Waves zwraca się do społeczności audiofilów poprzez kampanię Kickstarter ruszającą 22 czerwca. Platforma Kickstarter pozwoli fanom dobrego dźwięku na odegranie roli we wczesnych etapach rozwoju tego rewolucyjnego zestawu narzędzi. Kampanię można znaleźć na stronie: http://waves.com/kickstarter.

Zdjęcie - http://photos.prnewswire.com/prnh/20160621/382096

Logo - http://photos.prnewswire.com/prnh/20160621/382097LOGO

Firma Waves została laureatem nagrody GRAMMY® za osiągnięcia techniczne i jest liderem w zakresie rozwoju rozwiązań DSP. Od ponad dwóch dekad firma Waves przewodzi rozwojowi psychoakustycznych algorytmów przetwarzania sygnałów, które wykorzystują najnowsze osiągnięcia w dziedzinie przetwarzania i percepcji dźwięków przez ludzi w celu znacznego podniesienia odczuwanej jakości dźwięków.

Percepcja dźwięku przestrzennego jest skomplikowanym zjawiskiem, łączącym w sobie interakcje między falami dźwiękowymi a pomieszczeniem, a także interakcje między falami dźwiękowymi oraz ruchem głów i uszu słuchaczy, reakcje ucha środkowego i wewnętrznego oraz nerwu słuchowego, a także opiera się o rozpoznawanie i interpretację dźwięków w mózgu.

Percepcja dźwięku w słuchawkach jest zupełnie innym doświadczeniem. Waves Nx odpowiada na zapotrzebowanie rynkowe przez odtworzenie w słuchawkach tych samych sygnałów dźwiękowych, które docierają do ludzkich uszu w świecie zewnętrznym. Jednym ze sposobów wykorzystywanych przez to rozwiązanie jest śledzenie położenia głowy użytkownika i pozycjonowanie dźwięku w słuchawkach zgodnie z tym, jak dźwięk byłby słyszany w świecie zewnętrznym. Rozwiązanie Waves Nx śledzi faktyczne ruchy głowy użytkownika i przekłada najmniejsze zmiany, które tworzą rzeczywiste, dynamiczne i zmienne środowisko dźwiękowe na odpowiednią pozycję dźwięku w lewej i prawej słuchawce, co odpowiada ruchowi w trójwymiarowej przestrzeni dźwiękowej.

Niedawno firmie Waves udało się z powodzeniem wprowadzić na rynek pierwszy produkt z rodziny Nx, czyli wtyczkę Nx Virtual Mix Room, narzędzie do monitoringu wirtualnego, które pozwala na odtworzenie w słuchawkach idealnej akustyki dobrego mix roomu. Dzięki temu osoby pracujące z dźwiękiem zawodowo mogą podejmować lepsze decyzje w sprawie miksowania i nagrywania podczas korzystania z słuchawek. Od chwili wejścia na rynek wtyczka Nx Virtual Mix Room zdobyła szerokie uznanie. Następne narzędzie Nx, którego wejście na rynek planowane jest na wrzesień, to Nx Head Tracker. To małe urządzenie Bluetooth, które można przyczepić do każdej pary słuchawek, śledzi ruchy głowy użytkownika i komunikuje się z oprogramowaniem Nx. Urządzenie Nx Head Tracker może być wykorzystywane razem z wtyczką Nx Virtual Mix Room lub z oczekującą nadchodzącego wejścia na rynek aplikacją Waves Nx. Nowe rozwiązanie pozwoli wszystkim użytkownikom na doświadczenie dźwięku w 3D na komputerach i urządzeniach mobilnych. Dzięki pomocy społeczności zaangażowanej w kampanię Kickstarter firma Waves rozszerzy zakres prac nad Nx, ciągle mając na celu potęgowanie doznań zmysłowych i zmianę tego, jak wszyscy słyszymy świat.

Listę nagród Nx można znaleźć na stronie: http://waves.com/kickstarter.

Wideo: http://youtu.be/iwIr_4pczXs

Więcej informacji można znaleźć na stronie: http://waves.com.

Źródło: Waves Audio

Data publikacji 23.06.2016, 11:37