ES-SYSTEM SA (16/2016) Zamiar zbycia przez emitenta udziałów w spółce zależnej ES-SYSTEM Scandinavia AB z siedzibą w Szwecji (dalej "Spółka szwedzka")

22.07.2016, 18:44aktualizacja: 22.07.2016, 18:44

Raport bieżący 16/2016

Zarząd ES-SYSTEM S.A. ("Emitent") informuje, iż w dniu 22 lipca 2016 r. podjął decyzję w przedmiocie wycofania się z zaangażowania kapitałowego w spółce zależnej ES SYSTEM Scandinavia AB z siedzibą w Sztokholmie (Szwecja).

ES-SYSTEM Scandinavia AB jest dystrybutorem produktów Emitenta na rynku szwedzkim. Emitent posiada 75% udziałów w jej kapitale zakładowym i tyle samo udziałów w ogólnej liczbie głosów. Wartość ewidencyjna posiadanych udziałów w księgach Emitenta jest równa ich wartości nominalnej i wynosi 600 tys. SEK (koron szwedzkich), co stanowi równowartość ok. 239 tys. zł. Emitent dokona wyceny udziałów i następnie podejmie decyzję w przedmiocie metody zbycia udziałów i jego warunków finansowych. Zbycie udziałów zostanie dokonane po wyrażeniu zgody przez Radę Nadzorczą Emitenta.

Udział rynku szwedzkiego w sprzedaży zagranicznej Grupy Kapitałowej Emitenta za rok 2015 stanowił niespełna 20%. Pomimo wycofania się z zaangażowania kapitałowego w spółce ES-SYSTEM Scandinavia AB, Emitent zamierza zwiększać sprzedaż swoich produktów na rynku szwedzkim, korzystając z możliwości współpracy zarówno z innymi dystrybutorami jak i z dotychczasową spółką zależną.

Podstawa prawna:

art. 17 ust 1 MAR - informacje poufne