MIB podkreśla, że nie można mówić o zastoju w budownictwie drogowym w Polsce

20.08.2016, 10:53aktualizacja: 20.08.2016, 10:53

Do ogłoszenia sukcesywnie przygotowywane są kolejne przetargi, nie można mówić o zastoju w budownictwie dróg - mówi MIB. Branża jako bolączki wskazuje zmniejszenie liczby przetargów publicznych, presję obniżania cen oraz potrzebę nowych wzorów umów.

"W zakresie dróg w ramach obecnej perspektywy finansowej UE podpisane zostały 94 umowy na budowę 1330 km nowych dróg krajowych o wartości ponad 51 mld zł. Dodatkowo w przetargach są 63 odcinki o długości 759 km i wartości 29 mld zł" - poinformował PAP resort.

"Do ogłoszenia sukcesywnie przygotowywane są kolejne przetargi (przy uwzględnieniu harmonogramów realizacji, dostępnych środków finansowych), tak aby były zgodne z nowymi przepisami prawa zamówień publicznych oraz uwzględniały zasady optymalizacji procesu budowy dróg, nad którą pracuje resort infrastruktury i budownictwa wspólnie ze środowiskiem branży budownictwa drogowego" - dodał. Zdaniem ministerstwa optymalizacja ma przyspieszyć proces inwestycyjne i ograniczyć koszty budowy.

"Nie można więc mówić, że w budownictwie drogowym nastąpił zastój" - podkreśla resort.

W niedawnym badaniu KPMG i PZPB wskazano, że wykonawcy w sektorze budowlanym oczekują większej podaży zamówień publicznych oraz działań naprawczych przy stosowaniu ustawy Prawo zamówień publicznych.

"Od kilku miesięcy obserwujemy zmniejszenie liczby przetargów publicznych oraz generalnie gorszą koniunkturę budowlaną" - napisał w komentarzu dla PAP prezes zarządu Skanska SA Piotr Janiszewski.

By wyjść na przeciw problemom wykonawców - wyjaśnia MIB - ministerstwo infrastruktury od początku sierpnia br. organizuje spotkania z nimi. Jak wskazywał resort w informacji po pierwszym spotkaniu eksperci z branży drogowej podkreślają, że rynek wymaga uporządkowania m.in. nowych wzorów umów. (PAP)

kfk/ jzi/

Data publikacji 20.08.2016, 10:53