Zdrowie i styl życia

Drugie Światowe Forum Sojuszu na Rzecz Zwalczania Chorób Niezakaźnych odbędzie się w Sharjah w Zjednoczonych Emiratach Arabskich w grudniu 2017 r.

19.09.2016, 16:11aktualizacja: 19.09.2016, 16:11

W tle 71. Zgromadzenia Ogólnego Organizacji Narodów Zjednoczonych w Nowym Jorku.

NOWY JORK - (BUSINESS WIRE) - Sojusz NCD ogłosił wczoraj wieczorem, iż Drugie Światowe Forum Sojuszu na Rzecz Zwalczania Chorób Niezakaźnych odbędzie się w dniach 9-11 grudnia 2017 r. w Sharjah w Zjednoczonych Emiratach Arabskich (UAE).

Informacja prasowa zawiera materiały multimedialne. Jej pełną wersję można znaleźć pod adresem:

Ogłoszenie miało miejsce podczas kolacji wysokiego szczebla towarzyszącej głównym wydarzeniom 71. Zgromadzenia Ogólnego ONZ, zatytułowanej "Perspektywy na rok 2018: Stałe tempo rozwoju zwalczania chorób niezakaźnych".

Forum odbędzie się pod patronatem Jej Królewskiej Mości Sheikhi Jawaher bint Mohammed Al Qasimi, żony Władcy Sharjah, założycielki organizacji Friends of Cancer Patients (FoCP) (Przyjaciele osób chorych na raka), przy wspólnym udziale Sojuszu NCD i FoCP w Sharjah (Zjednoczone Emiraty Arabskie).

Pierwsze Światowe Forum Sojuszu NCD odbyło się w listopadzie 2015 r. w Sharjah, po raz pierwszy tworząc platformę współpracy społeczeństwa obywatelskiego zajmującą się problematyką chorób niezakaźnych z całego świata. Jego efektem było rozpowszechnienie wiedzy i orędownictwa, utworzenie nowych kontaktów i powiązań, jak również przełomowa Deklaracja z Sharjah dotyczącą Chorób Niezakaźnych. Co istotne, władze Sharjah zobowiązały się wesprzeć tę ważną inicjatywę dotyczącą zdrowia.

"Choroby niezakaźne, jak np. choroby układu krążenia, cukrzyca, nowotwory i przewlekłe choroby układu oddechowego odpowiadają za 68% zgonów na całym świecie. Stanowią one ogromne wyzwanie dla pacjentów, ich rodzin i społeczności pod względem ekonomicznym, a także mają negatywny wpływ na produktywność gospodarczą w skali całego kraju" - stwierdziła Jej Ekscelencja Ameera Binkaram, prezes zarządu organizacji Friends of Cancer Patients.

Jose Luis Castro, przewodniczący Sojuszu NCD powiedział: "Biorąc pod uwagę sukces forum z roku 2015 oraz potrzebę ciągłego wzmacniania narodowych oraz regionalnych działań w zakresie zwalczania chorób niezakaźnych, Sojusz NCD włączył rozwój zdolności do swojego Planu strategicznego na lata 2016-2020".

Forum z roku 2015 zgromadziło przedstawicieli społeczeństwa obywatelskiego zaangażowanych w zwalczanie chorób niezakaźnych w przełomowym momencie - dwa miesiące po tym, jak światowi liderzy przyjęli Cele Zrównoważonego Rozwoju ONZ. „Termin następnego Forum przypada na równie istotny moment - powiedziała Johanna Ralston, dyrektor generalny Światowej Federacji Serca [ang. World Heart Federation] oraz wiceprzewodnicząca Stowarzyszenia NCD. - Forum zapewni okazję do zmobilizowania społeczności zaangażowanej w zwalczanie chorób niezakaźnych przed posiedzeniem wysokiego szczebla ONZ w 2018 r., dotyczącego przeglądu chorób niezakaźnych. Zjednoczymy się wokół priorytetów tego kolejnego, istotnego z perspektywy globalnej wydarzenia oraz przygotujemy strategię, umożliwiającą realizację kluczowych celów z punktu widzenia zapobiegania i kontroli chorób niezakaźnych”.

Katie Dain, dyrektor wykonawczy Sojuszu NCD powiedziała: „Uważamy, że energiczny i silny ruch w ramach społeczeństwa obywatelskiego, zaangażowany w zwalczanie chorób niezakaźnych, zdolny do realizowania swoich podstawowych celów - szerzenia wiedzy, orędownictwa, pociągania do odpowiedzialności oraz poprawiania dostępności do podstawowych usług - jest niezbędny do przyspieszania trwałych postępów w zakresie walki z chorobami niezakaźnymi. Forum w roku 2017 stanie się dla nas platformą skupiającą i przygotowującą ruch społeczeństwa obywatelskiego, zaangażowanego w zwalczanie chorób niezakaźnych, do realizacji jego podstawowych celów oraz wywarcia nacisku, również na realizację ambitnych celów globalnych. Innym celem będzie wspieranie rozwoju w tym zakresie w poszczególnych krajach”.

Wersja źródłowa znajduje się na stronie businesswire.com: http://www.businesswire.com/news/home/20160919005540/en/

Źródło: FoCP

KONTAKT: