Sejm za powołaniem Krajowej Administracji Skarbowej

21.10.2016, 12:39aktualizacja: 21.10.2016, 12:39

Powołanie Krajowej Administracji Skarbowej, która ma skonsolidować obecną Służbę Celną i skarbową oraz urzędy kontroli skarbowej, zakłada ustawa o Krajowej Administracji Skarbowej, którą uchwalił w piątek Sejm.

Za ustawą głosowało 241 posłów, przeciw - 189, wstrzymało się sześciu. Wcześniej Sejm nie zgodził się na odrzucenie ustawy w pierwszym czytaniu.

Zgodnie z ustawą w miejsce obecnych służby celnej i skarbowej oraz urzędów kontroli skarbowej zostanie powołana Krajowa Administracja Skarbowa. Obecnie, jak przekonywali w toku prac przedstawiciele rządu, służby te działają w modelu rozproszonym, każda z nich ma niezależne systemy informatyczne, bazy danych są rozproszone i nie ma bieżącej wymiany informacji między nimi.

Zmiana ma zacząć obowiązywać od 1 stycznia 2017 r. KAS ma być podporządkowana ministrowi finansów, a jej szefem ma być wiceminister finansów.

Celem zmian ma być także zwiększenie wpływów do budżetu, uszczelnienie systemu podatkowego, zmniejszenie biurokracji i przeniesienie części pracowników do pomocy podatnikom i przedsiębiorcom.

Plany powołania KAS wywoływały sprzeciw m.in. celników. (PAP)

pś/ son/

Data publikacji 21.10.2016, 12:39