Nauka i technologie

Firma Clarivate Analytics publikuje listę najczęściej cytowanych naukowców w 2016 r.

16.11.2016, 16:58aktualizacja: 16.11.2016, 16:58

Nowa lista autorów najczęściej cytowanych publikacji na świecie jest już dostępna.

FILADELFIA, 16 listopada 2016 r. /PRNewswire/ - Firma Clarivate Analytics, dawniejszy oddział Thomson Reuters specjalizujący się we własności intelektualnej i nauce, ogłosiła publikację corocznego rankingu najczęściej cytowanych naukowców. Lista powstała w oparciu o analizę cytowań i identyfikuje tych autorów, którzy zostali uznani za najbardziej wpływowych przez innych w swoich kręgach. Publikacje tych badaczy cechują się dużym międzynarodowym znaczeniem w danych obszarach badań.

Logo - http://photos.prnewswire.com/prnh/20160929/413983LOGO

Ponad 3000 naukowców w 21 dziedzinach nauk ścisłych i społecznych zostało wybranych na podstawie liczby artykułów z dużą liczbą cytowań opublikowanych w ciągu 11 lat od stycznia 2004 roku do grudnia 2014 r. Metodologia badań pozwalających wyłonić najbardziej wpływowych badaczy została opracowana na podstawie danych i analityki przeprowadzonej przez ekspertów z zakresu bibliometrii w firmie Clarivate Analytics. W przygotowaniu rankingu wykorzystano InCites™  Essential Science IndicatorsSM, czyli najpopularniejszą na świecie platformę analityki naukowej w przeglądarce internetowej, a także niestandardowe połączenie wskaźników osiągnięć naukowych oraz danych o trendach w zliczaniu publikacji naukowych oraz danych o cytatach z Web of Science™, czyli pierwszego środowiska sieciowego na potrzeby badań naukowych z dokładnym, znormalizowanym zliczaniem cytowań.

Dane listy najczęściej cytowanych naukowców autorstwa Clarivate Analytics są kluczowym komponentem rankingu Academic Ranking of World Universities, który jest jednym z najstarszych i najbardziej wpływowych corocznych rankingów najlepszych uniwersytetów na świecie (http://www.shanghairanking.com/index.html). "W świecie badań ilościowych raczej nie ma drugiej takiej, tak łatwo dostępnej bazy danych, która jest źródłem uznania dla reputacji badaczy do tego stopnia, jak lista najczęściej cytowanych naukowców" - skomentował Lutz Bornmann, specjalista w zakresie bibliometrii i socjologii nauki, wydział nauk i badań nad innowacją w Towarzystwie Maxa Plancka w Monachium w Niemczech.

"To właśnie uznanie wśród innych naukowców wyrażane poprzez odwołania i cytaty, wywodzące się ze współdzielonych i obiektywnych opinii ekspertów sprawia, że osiągnięcie statusu często cytowanego naukowca ma znaczenie - skomentowała Jessica Turner, dyrektor globalny ds. Środowisk rządowych i akademickich w firmie Clarivate Analytics. - Jesteśmy dumni z tego, że nasza lista najczęściej cytowanych naukowców zdobyła szacunek w kręgach akademickich i naukowych oraz że ma potencjał do tworzenia możliwości rozwoju kariery, rekrutacji i rejestracji w instytucjach" - dodała dyrektor.

Cała lista najczęściej cytowanych naukowców w 2016 r. dostępna jest pod adresem: http://hcr.stateofinnovation.thomsonreuters.com

O Clarivate Analytics

Firma Clarivate™ Analytics pozwala zwiększyć tempo innowacji przez zapewnianie sprawdzonych analiz i spostrzeżeń na potrzeby klientów na całym świecie. Klienci firmy mogą odkrywać, chronić i komercjalizować nowe pomysły jeszcze szybciej. Pomagamy klientom już od ponad 60 lat, dawniej jako oddział Thomson Reuters specjalizujący się we własności intelektualnej i nauce. Teraz jesteśmy niezależną firmą zatrudniającą ponad 4 000 pracowników z oddziałami w ponad 100 krajach na całym świecie. Jesteśmy ekspertami, zachowujemy obiektywne podejście i działamy elastycznie. Więcej informacji można znaleźć na stronie Clarivate.com.

Źródło: Clarivate Analytics

Data publikacji 16.11.2016, 16:58