Polityka i społeczeństwo

MON ws. artykułu w "Rzeczpospolitej" (komunikat)

28.11.2016, 13:49aktualizacja: 28.11.2016, 13:49

- MON informuje:

W związku z nieprawdziwymi informacjami opublikowanymi przez „Rzeczpospolitą” w artykule „Dziura w zbrojeniach” autorstwa Zbigniewa Lentowicza Ministerstwo Obrony Narodowej informuje, że w 2016 roku po raz pierwszy zostaną zrealizowane wydatki na zakupy uzbrojenia w całej zaplanowanej wysokości tj. kwocie ponad 7 mld złotych.

Ponadto w zakresie poszczególnych programów informuję, że:

- opracowano założenia do oferty offsetowej dla przeciwlotniczych i przeciwrakietowych zestawów rakietowych średniego zasięgu pk. WISŁA, które zostały wysłane do Zamawiającego i Zagranicznego Dostawcy, a także przeprowadzono szereg spotkań i warsztatów z przedstawicielami administracji USA oraz amerykańskiego i polskiego przemysłu obronnego, których celem była wymiana informacji i przedstawienie stanowisk w zakresie offsetu;

- aktualnie trwają wstępne rozmowy z trzema potencjalnymi dostawcami śmigłowców najpilniej wymaganych przez polskie Siły Zbrojne;

- podpisano umowę na system artyleryjsko-rakietowy PILICA, dzięki czemu w latach 2019–2022 sześć baterii PSR-A PILICA zostanie dostarczone przez Konsorcjum PGZ-PILICA w składzie: PGZ SA, ZM Tarnów SA, PCO SA, i PIT-RADWAR SA;

- na pół roku przed terminem odebrano 9 armatohaubic Krab, które zapoczątkowują wielki kontrakt, przekraczający 4 mld zł;

- odbyły się spotkania z zagranicznymi dostawcami oraz PGZ S.A. w związku z planem pozyskania przez SZ RP okrętu podwodnego nowego typu kr. ORKA, w tym zorganizowano spotkanie z norweską stroną rządową w celu porównania zakresu offsetu wynikającego z koncepcji wspólnego pozyskania okrętów;

- przeprowadzono analizy w zakresie konieczności zastosowania offsetu, w wyniku których odstąpiono od zastosowania offsetu w odniesieniu do 38 postępowań m.in. PIORUN, RAK, BERBERYS, REGINA. Postępowania te będą realizowane przez polski przemysł obronny.

W poprzednich latach zobowiązanie do realizacji w całości wydatków na zakup uzbrojenia nie było dotrzymywane, a sprawująca ówcześnie rządy koalicja PO-PSL corocznie dokonywała korekt budżetowych, które miały na celu uzasadnienie niemożliwości wyposażenia polskiej armii w nowoczesne uzbrojenie.

W związku z powyższym Ministerstwo Obrony Narodowej domaga się sprostowania od dziennika „Rzeczpospolita”, tym bardziej, że nie przesłano do resortu żadnych pytań w omawianym zakresie. Gdyby to zrobiono, artykuł byłby rzetelny i nie zawierałby nieprawdziwych informacji, które wprowadzają w błąd opinię publiczną.

kom/ sno/

Data publikacji 28.11.2016, 13:49