Większość oddziałów NFZ konsekwentnie ogranicza pielęgniarską opiekę domową

29.11.2016, 17:06aktualizacja: 29.11.2016, 17:06

Fotolia
Zdecydowania większość wojewódzkich oddziałów NFZ nie zastosuje się do rekomendacji Agencji Oceny Technologii Medycznych i Taryfikacji (AOTMiT) w zakresie stawki bazowej świadczenia długoterminowej opieki pielęgniarskiej w warunkach domowych na poziomie 30,08 zł - wynika ze złożonych przez oddziały deklaracji wysokości stawek za osobodzień na rok 2017. Chcą one za powyższe świadczenie płacić znacznie mniej. Niektóre nawet o 30 proc.

"Według szacunków dostępnych Koalicji 'Na pomoc niesamodzielnym', niezbędne minimum finansowe gwarantujące utrzymanie odpowiedniego poziomu świadczeń opieki pielęgniarskiej realizowanych w domu pacjenta na poziomie wymaganym przez NFZ, powinno wynosić 36 zł za osobodzień - mówi dr Elżbieta Szwałkiewicz, przewodnicząca Koalicji, wieloletni konsultant krajowy w dziedzinie pielęgniarstwa przewlekle chorych i niepełnosprawnych. - Zejście poniżej tej kwoty odbija się na jakości oferowanych świadcze".

I najprawdopodobniej tak będzie, bo z 16 oddziałów NFZ jedynie trzy oferują stawkę 30,08 zł za osobodzień świadczenia. Pozostałe województwa wyceniają je na ok. 25 zł (świętokrzyskie i wielkopolskie), 24 zł (lubelskie i opolskie), a województwo łódzkie nawet na 22,60 zł.

"Czy pacjent w Skierniewicach jest gorszy od tego w Krakowie? - pyta dr Szwałkiewicz. - Dlaczego opieka domowa w województwie małopolskim jest wyceniona na 30,08 zł a w sąsiednim świętokrzyskim już nie? Skąd różnice cenowe w ramach tych samych świadczeń, przecież mamy jednego płatnika? Jest gorzej, niż było za kas chorych!" - dodaje przewodnicząca Koalicji.

Członkowie Koalicji "Na pomoc niesamodzielnym" są bardzo zaniepokojeni dysproporcjami w wycenie świadczeń w poszczególnych województwach. Nie mogą też zrozumieć, dlaczego większość oddziałów NFZ nie uwzględnia wyceny Agencji w propozycjach finansowych na 2017 r., skoro prezes Funduszu deklarował, że stawki te wzrosną od stycznia 2017 roku a oddziały wojewódzkie NFZ otrzymały z centrali środki finansowe na ten cel. Zwracają także uwagę, że takie działania powodują pogłębienie się różnic pomiędzy poszczególnymi rejonami kraju i wewnątrz danego województwa, choć przecież koszt opieki nad pacjentem jest zbliżony. Pytają, jaki wobec takiej postawy Funduszu był sens ustalania stawki bazowej, jeżeli NFZ nie jest w stanie zagwarantować jej świadczeniodawcom?

"Dlaczego w Polsce panuje takie bezprawie, że tylko trzy województwa podporządkowują się obwieszczeniu AOTMiT a pozostałe oddziały NFZ łamią prawo, choć wszystkie otrzymały na opiekę długoterminową dodatkowe środki? Co się stało z nimi? Na co zostały lub zostaną wydane?" - pyta Elżbieta Szwałkiewicz podkreślając, że czas na zmianę warunków finansowania praktycznie się już kończy, bo uzgodnienia na rok następny powinny się zakończyć do 30 listopada br.

KONTAKT:

tel. (22) 279 49 07

e-mail: biuro@niesamodzielnym.pl

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 29.11.2016, 17:06
Źródło informacji Koalicja "Na pomoc niesamodzielnym"