Samochody Renault i Fiat Chrysler pod lupą europejskich śledczych

14.01.2017, 12:48aktualizacja: 14.01.2017, 12:48

Koncerny motoryzacyjne Renault i Fiat Chrysler (FCA) stały się obiektem zainteresowania europejskich śledczych, którzy badają czy dopuszczały się one fałszowania pomiarów zawartości tlenków azotu w spalinach samochodów z silnikami Diesla.

Francuska prokuratura poinformowała w piątek, że wszczęła śledztwo w sprawie możliwych manipulacji wynikami emisji spalin w samochodach Renault. W odpowiedzi na tę decyzję francuski producent zaznaczył, że przestrzega wszelkich praw dotyczących norm emisji spalin. Zapewnił jednocześnie, że ich samochody nie są wyposażone w oprogramowanie, które pozwala na oszustwa podczas testów.

Dzień wcześniej EPA poinformowała, że podejrzewa włosko-amerykański koncern motoryzacyjny Fiat Chrysler o fałszowanie pomiarów zawartości tlenków azotu w spalinach około 100 tys. swych samochodów z silnikami Diesla. Na doniesienia EPA zareagowały władze Wielkiej Brytanii, które w piątek ogłosiły, że czekają na dalsze informacje ze strony amerykańskiej agencji, a także oczekują wyjaśnień od FCA.

Również Komisja Europejska zaznaczyła, że została poinformowana o wynikach prac EPA.

"Będziemy teraz pracować razem z EPA, agencjami państw członkowskich UE i Fiatem, aby ustalić potencjalne konsekwencje jakie sprawa może mieć dla Wspólnoty" - podała KE.

Prowadzone w USA dochodzenie ma wyjaśnić, czy wykorzystane przez Fiat Chrysler oprogramowanie odpowiada użytym przez Volkswagena "urządzeniom udaremniającym" (defeat devices). Według EPA znalazło się ono w około 104 tys. wyprodukowanych w latach 2014-2016 samochodów sportowo-użytkowych i półciężarówek typów Jeep Grand Cherokee i Dodge Ram 1500 z silnikami Diesla o pojemności 3 litrów.

Producent musi teraz udowodnić, że nie zastosował żadnego zakazanego oprogramowania. (PAP)

lm/ pro/

Data publikacji 14.01.2017, 12:48