Polityka i społeczeństwo

MON: „Lekcja historii” upamiętniająca 154. rocznicę powstania styczniowego (komunikat)

25.01.2017, 15:40aktualizacja: 25.01.2017, 15:40

- MON informuje:

We wtorek 31 stycznia 2017 r. w Akademii Sztuki Wojennej w Warszawie z udziałem podsekretarza stanu w MON prof. dr. hab. Wojciecha Fałkowskiego oraz prelegentów Akademii Sztuki Wojennej i Muzeum Wojska Polskiego odbędzie się „Lekcja historii” upamiętniająca 154. rocznicę powstania styczniowego.

W programie m.in.:

- godz. 9.00 (Klub ASzWoj) - wykład prof. dr. hab. Wojciecha Fałkowskiego, podsekretarza stanu w MON,

- godz. 11.45 - złożenie wieńca pod Bramą Straceń Cytadeli Warszawskiej,

- program edukacyjno-patriotyczny w Centralnej Bibliotece Wojskowej, Muzeum Wojska Polskiego, Muzeum Niepodległości – X Pawilon.

- godz. 18.00-19.15 (Klub ASzWoj) – spektakl Reprezentacyjnego Zespołu Artystycznego Wojska Polskiego pt. „…A w piersiach święty żar…” (Wspomnienia z Powstania Styczniowego 1863 roku).

„Lekcja historii” to cykl wykładów ilustrowanych eksponatami muzealnymi, wystawami, i dokumentami, które mają zachęcić młodych ludzi do twórczego i świadomego i poznawania historii własnego narodu. Reprezentacyjny Zespół Artystyczny Wojska Polskiego zaprezentuje oryginalne pieśni powstańcze (Pobudka 1863, Marsz Czachowskiego, Marsz żołnierzy Langiewicza) i inne pieśni żołnierskie z XIX wieku.

W wydarzeniu weźmie udział ponad 300 słuchaczy z Akademii Sztuki Wojennej w Warszawie, Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie oraz uczniowie klas mundurowych.

Organizatorem obchodów rocznicowych jest Ministerstwo Obrony Narodowej oraz Akademia Sztuki Wojennej. Wydarzenie wpisuje się w cykl rocznic historycznych oraz kultywowania tradycji oręża polskiego.

Zapraszamy przedstawicieli redakcji do udziału w wydarzeniu. Zgłoszenia akredytacyjne zawierające imię, nazwisko, nazwę redakcji, numer legitymacji prasowej, adres e-mail, numer telefonu komórkowego, należy przesyłać do 30 stycznia br. (poniedziałek) do godz. 12.00 na adres rzecznik@akademia.mil.pl. Szczegółowych informacji w sprawie obsługi medialnej udziela Rzecznik ASzWoj Monika Lewińska, tel. 602-464-691.

kom/ zjt/

Data publikacji 25.01.2017, 15:40