Premier Japonii: dwustronne rozmowy z USA o wolnym handlu są możliwe

26.01.2017, 08:40aktualizacja: 26.01.2017, 08:40

Premier Japonii Shinzo Abe powiedział, że jest możliwe, aby Tokio i Waszyngton przeprowadziły dwustronne rozmowy o wolnym handlu po decyzji nowego prezydenta USA Donald Trump o wycofaniu jego kraju z Transpacyficznej Umowy o Wolnym Handlu (TPP).

Do spotkanie Abego i Trumpa dojdzie w Waszyngtonie około 10 lutego - poinformowały w czwartek źródła dyplomatyczne, na które powołuje się agencja Kyodo.

"Japonia będzie nadal akcentowała w rozmowach z USA znaczenie TPP, ale nie jest zupełnie niemożliwe, aby przeprowadzić rozmowy dotyczące EPA (Umowy o Partnerstwie Gospodarczym) i FTA (Umowy o Wolnym Handlu)" ze Stanami Zjednoczonymi - oświadczył Abe w japońskim parlamencie, odpowiadając na pytanie o ewentualne rozmowy o wolnym handlu między obu krajami.

Spytany w środę o rozmowy na temat amerykańsko-japońskiej umowy handlowej, szef japońskiego rządu powiedział, że powstrzyma się od spekulacji na temat polityki handlowej Trumpa aż jego gabinet zostanie zatwierdzony, a polityka stanie się bardziej przejrzysta.

Agencja Reutera zwraca uwagę, że Trump jasno dał do zrozumienia, że woli umowy dwustronne od wielostronnych.

Abe wskazał, że w jakichkolwiek rokowaniach handlowych z USA Japonia będzie optowała za utrzymaniem pewnych form ceł importowych na ryż i cztery inne kluczowe produkty rolne. "Będziemy starannie chronić to, co powinniśmy chronić (...) Chcę przeprowadzić negocjacje dwustronne prawidłowo, w oparciu o zasadę, że rolnictwo jest podstawą naszego kraju" - powiedział szef japońskiego rządu na posiedzeniu komisji budżetowej Izby Reprezentantów, niższej izby parlamentu. (PAP)

cyk/ ap/

Data publikacji 26.01.2017, 08:40