Polityka i społeczeństwo

MKiDN: oświadczenie ws. wywiadu z Krzysztofem Pendereckim (komunikat, korekta)

10.02.2017, 18:58aktualizacja: 10.02.2017, 18:58

- MKiDN informuje:

W nawiązaniu do telewizyjnego wywiadu z Krzysztofem Pendereckim w stacji TVN24 MKiDN oświadcza, że wicepremier Piotr Gliński nigdy nie użył sformułowania „sztuka narodowa”. Wypowiadał się natomiast o kulturze jako „budowaniu wspólnoty narodowej”.

Obydwa zwroty mają całkiem odmienny sens i znaczenie. „Sztuka narodowa w formie i socjalistyczna w treści” jest zwrotem pochodzącym z PRL lat 50. ubiegłego stulecia, gdy obowiązywała ideologia komunizmu i schemat realizmu socjalistycznego (socrealizmu) typowy dla ZSRS i innych krajów komunistycznych. Budowanie wspólnoty narodowej przez kulturę jest całkowicie inną wizją kultury, rozumianej jako czynnik spajający polskie społeczeństwo jako wspólnotę, a jednocześnie kultury różnorodnej, wolnej od ideologii, otwartej na Europę i świat. Kierowane przez ministra Glińskiego MKiDN realizuje model kultury respektującej polskie historyczne dziedzictwo, stanowiącej jednocześnie integralną część kultury europejskiej i światowej.

Pytanie dziennikarza zawierające nieprawdziwe tezy mogło wprowadzić wybitnego kompozytora oraz telewidzów w błąd, co do faktycznych celów działalności MKiDN oraz wypowiedzi wicepremiera Piotra Glińskiego.

kom/ pd/

Data publikacji 10.02.2017, 18:58