Polityka i społeczeństwo

MSZ: wiceszef MSZ zainaugurował 7. edycję Wykładu im. prof. Geremka

15.02.2017, 12:55aktualizacja: 15.02.2017, 12:55

- MSZ informuje:

- Znalezienie skutecznych rozwiązań dla europejskich wyzwań wymaga dialogu i ścisłej współpracy państw członkowskich. Mamy przywrócić państwom członkowskim kontrolę, wpływ i odpowiedzialność - powiedział wiceminister Konrad Szymański.

7. edycja Wykładu zatytułowanego ”Przyszłość Europy” odbyła się 14 lutego na Uniwersytecie Utrechckim w Holandii. Inauguracji dokonali Konrad Szymański, sekretarz stanu w MSZ RP oraz Thijs van der Plas, dyrektor generalny ds. Europejskich w holenderskim MSZ. Tegoroczny Wykład poprowadzili Geert Mak – jeden z najbardziej popularnych eseistów i pisarzy holenderskich oraz Caroline de Gruyter – znana dziennikarka holenderska, specjalizująca się w kwestiach UE.

Wydarzenie poprzedziły konsultacje polityczne wiceministra Szymańskiego i dyrektora Thijsa van der Plasa. Rozmowy w Hadze dotyczyły aktualnych kwestii agendy unijnej, w tym przyszłości Unii Europejskiej w perspektywie 60. rocznicy Traktatów Rzymskich i konieczności ochrony swobód Wspólnego Rynku jako mechanizmu służącego wszystkim obywatelom UE. Rozmówcy zgodzili się że przyszłość UE, zwłaszcza w perspektywie Brexitu, wymaga poprawy jej funkcjonowania i wzmocnienia roli Rady UE w wypracowywaniu polityk unijnych. Istotnym tematem rozmów wiceszefów MSZ była również polityka wschodnia, w tym zakończenie procedury ratyfikacji Umowy Stowarzyszeniowej UE-Ukraina przez Holandię.

Cykl wykładów im. Bronisława Geremka został zainicjowany w 2009 r. przez Polskę i Holandię. Organizowane są corocznie, naprzemiennie w Polsce i Holandii. Prelegentami byli dotychczas ze strony holenderskiej były minister spraw zagranicznych Ben Bot (2010 r.), były premier Wim Kok (2012 r.) i były sekretarz generalny NATO Jaap de Hoop Scheffer (2014 r.), natomiast ze strony polskiej senator Karol Modzelewski (2011 r.), minister Adam Rotfeld (2013 r.) i były premier Włodzimierz Cimoszewicz (2015 r.).

kom/ sno/

Data publikacji 15.02.2017, 12:55