Polityka i społeczeństwo

PK: uczestnicy „Wydarzeń Bydgoskich” zostali zrehabilitowani (komunikat)

20.02.2017, 10:39aktualizacja: 20.02.2017, 10:39

- Prokuratura Krajowa informuje:

W dniu 14 lutego 2017 roku Sąd Okręgowy w Bydgoszczy stwierdził nieważność wyroku Sądu Wojewódzkiego w Bydgoszczy z dnia 18 stycznia 1957 roku. Wyrokiem tym Sąd Wojewódzki w Bydgoszczy skazał: Zdzisława B., Józefa B., Bernarda D., Tadeusza G. i Tadeusza G. na kary od 6 miesięcy do 6 lat więzienia. Kary te zostały wymierzone za branie udziału w tzw. „Wydarzeniach Bydgoskich” – masowym proteście mieszkańców miasta w dniu 18 listopada 1956 roku, w trakcie którego m.in. spalono urządzenie zagłuszające sygnał radiowy radia "Wolna Europa".

W sprawie tej prokurator Oddziałowej Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu w Gdańsku złożył wniosek do Sądu Apelacyjnego w Gdańsku o wznowienie postępowania. Wniosek ten został uwzględniony i sprawę przekazano do dalszego rozpoznania Sądowi Okręgowemu w Bydgoszczy.

W toku postępowania przed Sądem prokurator IPN przedstawił nowe dowody świadczące o tym, że skazani brali udział wydarzeniach mających charakter zrywu niepodległościowego mieszkańców Bydgoszczy. Tym samym działali oni na rzecz niepodległego bytu Państwa Polskiego. Powinni oni zatem zostać zrehabilitowani.

Sąd podzielił argumentację prokuratora i stwierdził nieważność wyroku z dnia 18 stycznia 1957 roku.

kom/ mkz/

Data publikacji 20.02.2017, 10:39