Zdrowie i styl życia

Ich Zakazy, Nasze Prawa!

03.03.2017, 16:45aktualizacja: 03.03.2017, 16:45

Ich Zakazy Nasze Prawa/Łukasz Kamiński
Debata w Sejmie na temat nieprzestrzegania praw kobiet w Polsce.

Ich Zakazy, Nasze Prawa! Pod takim tytułem w Sejmie odbyła się debata poświęcona problemowi nieprzestrzegania praw kobiet w Polsce. W spotkaniu zorganizowanym przez Koalicję Mam Prawo ze współpracy z Platformą Obywatelską i .Nowoczesna udział wzięły działaczki społeczne, ekspertki i eksperci w zakresie ochrony zdrowia, prawa, socjologii oraz publicystki i przedstawicielki ugrupowań politycznych. Uczestniczki debaty zapowiedziały wystosowanie listu otwartego do premier Beaty Szydło z prośbą o zabranie głosu w sprawie obrony praw Polek do decydowania o swoim życiu intymnym, swojej rodzinie oraz godności.

Wśród uczestniczek debaty znalazły się m.in. Małgorzata Kidawa-Błońska - wicemarszałek Sejmu RP, posłanka Platformy Obywatelskiej, prof. dr hab. Monika Płatek - prawniczka, Monika Wielichowska - posłanka, pełnomocniczka ds. Równego traktowania w Gabinecie Cieni Platformy Obywatelskiej, Monika Rosa - posłanka .Nowoczesna, Joanna Scheuring-Wielgus - posłanka .Nowoczesna, Marcelina Zawisza - Partia Razem, dr n. med. Grzegorz Południewski - lekarz ginekolog, dr n. med. Krzysztof Gojdź - lekarz medycyny estetycznej, Eliza Michalik - publicystka, Sylwia Kubryńska - pisarka, Magdalena Chorzewska - psycholożka, Marta van der Toolen - właścicielka jednej z warszawskich klinik leczenia niepłodności, Renata Gabryjelska - aktorka, Kamila Ferenc - prawniczka Federacji na Rzecz Kobiet i Planowania Rodziny oraz Marta Lempart - organizatorka Ogólnopolskiego Strajku Kobiet. Debatę poprowadziła publicystka Dorota Warakomska.

Zdaniem uczestniczek debaty polski rząd sukcesywnie, krok po kroku odbiera kobietom prawa do decydowania o swoim zdrowiu, życiu, rodzinie oraz godności.

Jako przykłady ograniczania wolności Polek przez obecną władzę zostały wskazane, m.in.:

- zmiany prawa mające na celu ograniczenie dostępu do antykoncepcji awaryjnej, tak zwanej "pigułki po";

- likwidacji przepisów gwarantujących prawo do godnego porodu i standardów opieki okołoporodowej;

- próba wprowadzenia całkowitego zakazu aborcji;

- likwidacja rządowego programu finansowania zabiegów in vitro;

- próby wypowiedzenia Konwencji Rady Europy o zapobieganiu i zwalczaniu przemocy wobec kobiet;

- likwidacja edukacji seksualnej;

- brak dofinansowania dla Ogólnopolskiego Pogotowia dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia".

Uczestniczki i uczestnicy debaty wielokrotnie podkreślali, że kluczem do skutecznej ochrony praw kobiet w Polsce jest edukacja i budowanie społecznej świadomości na temat zagrożeń jakie niesie dla życia Polek i Polaków proces ideologizacji prawa, coraz częściej opierającego się na osobistych przekonaniach polityków, a nie zweryfikowanych danych oraz wiedzy naukowej.

Wspólnym głosem mówiły przedstawicielki Platformy Obywatelskiej, .Nowoczesnej oraz Partii Razem, które pokazały, że prawa kobiet nie mają barw politycznych. Wskazały, że Polki już w trakcie walki o prawo do aborcji, podczas czarnego marszu udowodniły, że mają siłę i potrafią się zjednoczyć i walczyć o swoje prawa bez względu na poglądy.

Działaczki podkreślały, że kobiety powinny brać aktywny udział w życiu publicznym, bo jak wskazywały, aby skutecznie walczyć o ich prawa, Polkom nie trzeba jednej liderki, ale tysięcy kobiet, które na co dzień angażują się we wszystkich istotnych dla kobiet obszarach.

List otwarty #MamPrawo

Sprzeciwiając się odmawianiu kobietom w Polsce podstawowych praw człowieka, prawa do godności, decydowania o swoim życiu i swojej rodzinie, uczestniczki debaty zapowiedziały wystosowanie listu otwartego adresowanego do Pani Premier Beaty Szydło z prośbą o zabranie głosu w kwestii przestrzegania praw kobiet w Polsce.

KONTAKT:

Koalicja Mam Prawo