Polityka i społeczeństwo

MSWiA: regionalna konferencja “Współczesne niewolnictwo” (komunikat)

10.03.2017, 14:02aktualizacja: 10.03.2017, 14:02

- MSWiA informuje:

Wielka Brytania, Polska i Litwa podjęły decyzję o poszerzeniu współpracy na rzecz eliminacji współczesnego niewolnictwa i handlu ludźmi.

Według szacunków, około 45 milionów osób na całym świecie pada ofiarą współczesnego niewolnictwa. Rządy Wielkiej Brytanii, Polski i Litwy postanowiły poszerzyć współpracę mającą na celu powstrzymanie procederu wykorzystywania niewinnych ludzi przez gangi przestępców, które często biorą za cel osoby najbardziej bezbronne. Ofiary niewolnictwa niejednokrotnie udają się w długą drogę wierząc, że jadą w celu podjęcia legalnej pracy; potem jednak orientują się, że zostały oszukane, że stały się ofiarami pracy przymusowej, za którą otrzymują niskie wynagrodzenie lub nie otrzymują żadnego. Często pozostają w zamknięciu i są wykorzystywane, co w efekcie oznacza, że pozbawiane są prawa do własnego życia.

W dniach 8-9 marca 2017 przedstawiciele rządów Wielkiej Brytanii, Polski i Litwy, organów ścigania i wywiadu, oraz organizacji społeczeństwa obywatelskiego, wraz z obserwatorami z Ukrainy i Białorusi, spotkali się w Warszawie na finansowanej przez Wielką Brytanię regionalnej konferencji “Współczesne niewolnictwo”. Uczestnicy byli zgodni co do tego, że należy zintensyfikować dotychczasową trójstronną współpracę mającą na celu skuteczne egzekwowanie prawa poprzez konsekwentne ściganie handlarzy niewolników i handlarzy ludźmi oraz ochronę ofiar.

Współczesne niewolnictwo i handel ludźmi to przestępstwa występujące na całym świecie, dlatego wymagają one międzynarodowej reakcji. Wielka Brytania, Polska i Litwa już teraz mają duże doświadczenie, którym mogą się podzielić w walce z przestępstwami tego rodzaju. Podejmując decyzję o ściślejszej współpracy w ramach koalicji partnerów z różnych krajów, uczestnicy podkreślili indywidualne i wspólne dążenie do tego, aby lepiej pomagać ofiarom i zapobiegać procederowi niewolnictwa w stosunku do kolejnych osób.

W ramach konferencji, 8 marca w Warszawie w Ambasadzie Brytyjskiej w Warszawie pojawili się: Sarah Newton, Minister ds. Grup Społecznie Wrażliwych, ich Ochrony i Zwalczania Ekstremizmu w brytyjskim Home Office, wiceminister spraw wewnętrznych Jakub Skiba (Polska) oraz wiceminister spraw wewnętrznych Ceslovas Mulma (Litwa). W dniu 9 marca przedstawiciele organów ścigania i społeczeństw obywatelskich z trzech uczestniczących krajów udali się do Centrum Szkolenia Policji w Legionowie, gdzie przeprowadzili warsztaty poświęcone rozwiązaniom praktycznym i najlepszym procedurom umożliwiającym jeszcze bardziej efektywną współpracę.

Uczestnicy konferencji uzgodnili konieczność:

- Zapewnienia w ramach współpracy trzech uczestniczących krajów jak najlepszego wsparcia ofiarom współczesnego niewolnictwa;

- Promowania najlepszych praktyk i przekazywania informacji poprzez skoordynowane działania;

- Coraz ściślejszej współpracy pomiędzy organami ścigania, organami wywiadu oraz organizacjami pozarządowymi w Wielkiej Brytanii, Polsce i na Litwie;

- Podejmowania we wszystkich trzech krajach dalszych działań na rzecz podnoszenia świadomości o krzywdach, jakie niesie współczesne niewolnictwo.

kom/ mż/

Data publikacji 10.03.2017, 14:02