GRUPA KĘTY SA (14/2017) Wstępne wyniki I kwartału 2017

22.03.2017, 09:05aktualizacja: 22.03.2017, 09:05

Raport bieżący 14/2017

Zarząd Grupy Kęty SA zgodnie z ogłoszonym kalendarzem wydarzeń korporacyjnych podaje do publicznej wiadomości wstępne prognozy dotyczące wyników pierwszego kwartału 2017 r.

Zgodnie z oczekiwaniami początek roku okazał się bardzo korzystny dla Grupy Kapitałowej. Dobra koniunktura, z której Spółka korzystała w zeszłym roku oraz przychody z nowych produktów w Segmencie Opakowań Giętkich, a także Wyrobów Wyciskanych, owocują wzrostem sprzedaży zarówno na rynkach krajowym, jak i zagranicznych. W efekcie skonsolidowane przychody ze sprzedaży w pierwszym kwartale szacowane są na poziomie 600 mln zł, czyli o 16% większym niż w analogicznym okresie 2016 roku. Zgodnie z szacunkami Zarządu najwyższą dynamikę w drugim kwartale osiągnie Segment Wyrobów Wyciskanych (ok. 35%) oraz Segment Opakowań Giętkich (ok. 20%). Sprzedaż Segmentu Systemów Aluminiowych będzie natomiast na poziomie porównywalnym z rokiem poprzednim.

Wysokiej sprzedaży towarzyszyły wysokie rentowności. Według szacunków Zarządu Spółki skonsolidowany zysk operacyjny pierwszego kwartału wzrośnie z 66,0 mln zł w zeszłym roku do ok. 68,0 mln zł (+3%) w roku bieżącym. Skonsolidowany zysk na poziomie EBITDA (zysk operacyjny bez uwzględnienia amortyzacji) wzrośnie z 91,4 mln zł do ok. 99,0 mln zł (wzrost o ok. 8%). Saldo działalności finansowej w kwartale (koszty odsetek, różnice kursowe na wycenie pozycji bilansowych, w tym kredytów walutowych) będzie miało wynik ujemny i wyniesie ok. 2 mln zł, (w pierwszym kwartale 2016 roku saldo wyniosło -7,3 mln zł). Szacowany skonsolidowany zysk netto pierwszego kwartału będzie na poziomie porównywalnym z wynikiem zeszłorocznym i wyniesie ok. 54 mln zł. Na koniec marca 2017 roku dług netto Grupy Kapitałowej osiągnie według szacunków wartość ok. 430 mln zł.

Powyższa prognoza została przygotowana w oparciu o następujące założenia.

1 kwartał 2016 1 kwartał 2017(prognoza) Zmiana

średni kurs EUR/PLN w kwartale 4,39 4,32 -2%